Ovršni zakon danas je jednoglasno izmijenjen, izvukli smo najbitnije stvari koje donosi

Više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini

ZADNJA IZMJENA: srp. 14, 2017
Foto: PIXSELL

Sabor je jednoglasno izglasao izmjene Ovršnog zakona. Svi prisutni zastupnici podržali su izmjene. Za zakonske izmjene koje je predložio Most, a Vlada dopunila amandmanima, glasalo je 127 prisutnih zastupnika

No, glasanju je prehodila rasprava u kojoj je Mostov Nikola Grmoja izrazio nezadovoljstvo najavom ministra pravosuđa HDZ-ova Dražena Bošnjakovića kako će se u cjelovite izmjene Ovršnog zakona krenuti najranije za godinu dana.

Što donose izmjene zakona?

Što se tiče suštine samih izmjena, one bi trebale pomoći građanima pod ovrhama. U Hrvatskoj je trenutno više od 330 tisuća blokiranih građana. Izmjenama zakona, kako je već najavio ministar Bošnjaković, uvode se stvari kojima će se “relaksirati postupak ovršenicima, ali se neće narušti ni prava ovrhovoditelja”.

Nove izmjene tako onemogućavaju da se provodi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna. U prihvaćenom amandmanu stoji i da, ako je glavnica veća od 20 tisuća kuna, sud može, ako procijeni da je narušena ravnopravnost i pravednost potraživanja ovrhovoditelja i prava ovršenika, diskrecijskom ocjenom donijeti odluku da se i takva ovrha na nekretnini brani.

Dizanje zaštićenog dijela primanja

Bitna promjena odnosi se i na one građane koji ostanu bez nekretnine. Takvi građani više neće ostati bez smještaja, kada dođu u takvu situaciju, 18 mjeseci smještaj će im osigurati Centar za socijalnu skrb.

Građani će sigurno osjetiti i još jednu promjenu, a to je ona koja se tiče zaštićenog dijela primanja, on je sada podignut s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3131 članak Više o autoru