Politika & Kriminal

Jednu je curu u Španjolskoj sud dosta ozbiljno kaznio jer se na Twitteru sprdala s atentatom iz vremena Francisa Franca

Objavljivala je o atentatu iz 1973. na Luisa Carrera Blanca

Španjolski sud je u srijedu osudio jednu mladu ženu na zatvor zbog toga što je objavljivala šale na Twitteru vezano uz atentat iz 1973. na jednog od istaknutijih figura Francove diktature, piše The Guardian. Španjolski Vrhovni sud proglasio je Cassandru Veru (21) krivom zbog glorificiranja terorizma i ponižavanja žrtava terorizma te joj je uručio jednogodišnju zatvorsku kaznu. Nije vjerojatno da će ići u zatvor zbog toga što oni koji su osuđeni za nenasilne zločine sa zatvorskom kaznom nižom od dvije godine ne budu zatvoreni.

Vera je objavila 13 tvitova između 2013. i 2016. vezano uz atentat na admirala Luisa Carrera Blanca koji je bio premijer fašističkog diktatora Francisca Franca. On je bio ubijen napadu autobombom u Madridu 20. prosinca 1973., napad je izvela baskijska separatistička organizacija ETA. Eksplozija je bila toliko jaka da je Blancov auto odbacila na krov crkve u kojoj je prije atentata slušao misu.

Pitanje slobode izražavanja

“ETA-ina kombinirana politika protiv korištenja službenih automobila u svrhu svemirskog programa”, glasio je jedan od tvitova. “Da li se Carrero Blanco također vratio u budućnost s ovim autom?”, bila je druga objava. U trećem tvitu Vera piše da u slučaju da je IRA ubila britansku premijerku Margaret Thatcher kako bi tada to bio “irski Carrero Blanco”, navodi BBC. Ovaj slučaj je potaknuo pitanja oko slobode izražavanja u Španjolskoj i Vera je dobila veliku podršku. Vođa ljevičarske stranke Podemos, Pablo Iglesias, dopratio ju je na suđenje.

Ugrožena sloboda izražavanja

Čak je i unuka Carrera Blanca napala odluku javnih tužitelja da optuže Veru i sude joj, što je potvrdila u pismu koje je poslala dnevnom listu El Pais u siječnju gdje rekla da iako su šale bile neukusne, da nisu bile vrijedne takve pravne akcije. “Plašim se društva u kojem sloboda izražavanja, koliko god žalosna bila, može dovesti do zatvorske kazne”, napisala je tada Lucia Carrero Blanco.

Nacionalni sud u Madridu je rekao da iako su se ti događaji dogodili davno, da su ostali ožiljci tog napada i kako žrtve zaslužuju poštovanje. Nekliko političara kritiziralo je presudu, posebno s ljevice. Gradonačelnica Barcelone, Ada Colau, rekla je da presuda krši osnovna prava i slobode dok je vođa Podemosa Pablo Iglesias rekao je da španjolsko kazneno pravo nije doraslo standardima demokratske države, piše BBC.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu