Politika & Kriminal

Jelenić odbacuje optužbe da je zlorabio položaj glavnog državnog odvjetnika: 'Očekujem ukidanje suspenzije'

Njegova odvjetnica smatra da je Jelenićeva suspenzija obrazložena na nevjerojatan način

Dražen Jelenić, bivši glavni državni odvjetnik i trenutni zamjenik aktualne šefice DORH-a Zlate Hrvoj Šipek, još jednom je privremeno udaljen s obnašanja dužnosti nakon što je prošli tjedan Vrhovni sud drugi put ukinuo suspenziju koju mu je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odredilo do kraja stegovnog postupka. Jelenić se u petak vratio na posao nakon odluke Vrhovnog suda, ali je već nekoliko sati kasnije otišao, a DOV je jučer donio novo rješenje o udaljenju.

DORH, prema pisanju Nacionala, planira intenzivirati obračun s bivšim šefom. Naime, tjednik navodi kako je Državno odvjetništvo započelo izvide kako bi utvrdilo je li Jelenić zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti te izravno utjecao na ishod postupka u aferi Mason zbog koje je odstupio.

Jelenić je za N1 rekao kako Nacional nije čitao i da ne zna o čemu je riječ, ali da je to besmislica, naglasivši kako je postupak vodilo Općinsko državno odvjetništvo, a ne glavni državni odvjetnik.

‘Pravna besmislica’

Nadovezala se njegova odvjetnica Vesna Alaburić. “Radi se stvarno o pravnoj besmislici, jer istragu vodi općinsko državno odvjetništvo. Ako bilo tko misli da se glavni državni odvjetnik treba baviti takvim stvarima, onda smo u jako velikom problemu kao država”, naglasila je.

Jelenić je ustvrdio kako se nije mogao baviti time ni da je htio, ponovivši da su za konkretne postupke nadležna općinska državna odvjetništva. Odbacio je da je njegovo članstvo u masonima utjecalo na vođenje postupka. “Nikada se nisam u poslu vodio nikakvim privatnim interesima, nego isključivo zakonom i činjenicama”, poručio je Jelenić.

Alaburić je rekla kako je nova suspenzija Jelenića obrazložena na “gotovo nevjerojatan način”. “Jedan od razloga suspenzije je i navod da se Jelenić nije ogradio od mojih medijskih istupa o ovom predmetu. Drugi od razloga je i što se usudio predložiti glavnu državnu odvjetnicu kao svjedokinju. Treći od razloga je da je lakoumno tražio izuzeće pojedinih članova Državnoodvjetničkog vijeća. Mi smo žalbu na odluku o suspenziji pripremili i očekujemo da će Vrhovni sud ukinuti tu odluku”, izjavila je.

‘Indikativna je objava Nacionala’

Jelenić je rekao kako očekuje da Vrhovni sud suspenziju ponovno ukine i povezao njegovo udaljenje s posla s objavom Nacionala. “Čini mi se da je indikativno da je to objavljeno baš danas, jedan dan nakon treće po redu odluke o suspenziji”, istaknuo je.

Ponovio je kako ni na što nije utjecao. “Glavni državni odvjetnik ne radi istragu i ne utječe na tijek istrage, a je li netko sebi uzeo ovlasti da utječe na nešto nakon što sam ja otišao ne znam”, poručio je Jelenić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu