Politika & Kriminal

Jesmo li zbilja na korak do ukidanja viza za putovanja u SAD?

Nagađa se da bi dobre vijesti mogao danas objaviti američki državni tajnik koji dolazi u Dubrovnik

12.06.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je videokonferencija Gordana Grlica Radmana s ministrima drzava clanica Europske unije. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL/EU2020HR
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL/EU2020HR

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je na mini-turneji po ovom dijelu Europe, danas dolazi u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Mediji već nekoliko dana nagađaju da bi Pompeo mogao najaviti ukidanje viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD.

Radi se o dugoočekivanoj vijesti: hrvatski političari doslovno godinama optimistično najavljuju da smo blizu ukidanju viza, ali posljednji uvjet, onaj o postotku odbijenih zahtjeva za američku vizu, Hrvatska nikako nije uspijevala ispuniti. Mada još uvijek nema službene potvrde, sada postoje određene naznake da je taj uvjet doista ispunjen.

O čemu se točno radi?

Nakon niza potpisanih sporazuma s SAD-om, koji su također bili preduvjet da bi se razmatralo ukidanje viza, trebalo je osigurati i da stopu odbijenih zahtjeva za vizu padne ispod tri posto.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova ne žele otkriti je li konačno dosegnut taj prag. “Postotak odbijenih viza za fiskalnu 2020. godinu bit će poznati tek po objavi od strane nadležnih tijela Sjedinjenih Američkih Država”, kažu iz Ministarstva. Budući da Pompeo dolazi u Dubrovnik, nagađa se da bi to mogla biti prilika za službenu objavu dobrih vijesti.

Kako je (ako je) stopa smanjena?

Prema podacima koje smo dobili iz resornog ministarstva, postotak odbijenih viza iz godine u godinu se doista smanjivao, ali je ipak bio iznad traženih tri posto. No, mediji su nedavno izvijestili o svojevrsnom manevru kako bi se smanjio broj odbijenica.

MVEP je, prema informacijama Večernjeg lista, zamolilo državne službenike te ljude iz poslovnog sektora da, ako žele, podnesu zahtjev za vizu. Budući da se radi o ljudima kojima će zahtjev gotovo sigurno biti odobren, na taj način poboljšala bi se statistika, pisao je Večernji početkom rujna. Prije tjedan dana su, pak, objavili da je u manje od mjesec dana dvije tisuće ljudi zatražilo i dobilo vizu.

Kad ćemo bez vize u SAD?

Bez obzira na današnji sastanak, vize neće biti ukinute preko noći. Ministar Grlić Radman ovoga je tjedna ocijenio da pozitivnu odluku SAD-a o ukidanju viza očekuje u narednim mjesecima.

“O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku američkog veleposlanstva. Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku”, izjavio je, kako prenosi Hina, Grlić Radman ove srijede u HRT-ovoj emisiji “A sada vlada”. I američki veleposlanik Robert Kohorst dao je naslutiti da je Hrvatska doista na korak do ukidanja viza.

Kazao je da smo “vrlo blizu” ulasku u program viznog izuzeća te da nema još službeni izvještaj o stopi odbijenih zahtjeva, ali je “vrlo optimističan”.

Tko još u EU treba vizu?

Hrvatska je među rijetkim zemljama članicama Europske unije za čije državljane SAD još uvijek traže vizu. Osim Hrvatske, na tom popisu su još jedino Cipar, Bugarska i Rumunjska.

Donedavno su vizu za putovanje trebali i Poljaci. No, Poljska je prošle godine u listopadu dodana na popis država čiji građani više ne trebaju američku vizu. Dakle, većina državljana članica EU može u SAD putovati bez viza, na isti način kao što i Amerikanci putuju u EU.

Zašto EU nije ništa poduzela?

U europskom zakonodavstvu postoji mogućnost da EU odgovori protumjerom tzv. trećim zemljama, ako te države ne tretiraju sve građane Europske unije na isti način. Budući da SAD nisu izuzele od viza sve državljane EU-a, Bruxelles je mogao odgovoriti uvođenjem viza za Amerikance.

Iako je Europski parlament pozivao Europsku komisiju da uvede vize za državljane SAD-a koji putuju na područje EU-a, to se nije dogodilo. Razlog je pragmatičan: od takve protumjere EU članice, pa i Hrvatska, imale bi više štete, nego koristi.

U jednoj ranijoj analizi, Europska komisija je procijenila da bi uvođenje viza uzrokovalo smanjenje broja američkih turista u EU za pet posto, što bi značilo gubitak od 1,8 milijardi eura za europski turistički sektor. U Bruxellesu su napominjali da se pritom radi o konzervativnoj procjeni, odnosno da bi posljedice mogle biti još i ozbiljnije. To bi nužno osjetila i Hrvatska kao turistički orijentirana zemlja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu