Jeste li primijetili kako Plenković, komentirajući afere ministara, uvijek ponavlja jednu te istu rečenicu

Ne zna, nije stigao vidjeti i sve će to njemu ministar morati pojasniti, uvijek su iste Plenkovićeve izjave

ZADNJA IZMJENA: sij 23, 2020

Premijer Andrej Plenković jučer je iz Davosa komentirao aferu vezanu uz nekretnine ministra Milana Kujundžića, koju je otkrio Telegram, i to gotovo identičnom izjavom koju je već nekoliko puta davao kada su se njegovi ministri našli u situacijama da njihova imovina ne odgovaraju onom što se nalazi u dokumentima države. Dakle, riječ je nekretninama čija vrijednost nije odgovarala upisanoj u imovinske kartice ili pak nije bila odgovarajuće upisana u katastarske knjige, a za neke naprosto nije jasno otkud novac za njih.

Zanimljivo je da se premijer u tim izjavama često izvlačio ističući kako je bio prezauzet da bi uspio pratiti sve što se događa, ali da će to ministar, o kojem se u tom slučaju radi, zasigurno sve detaljno i pojasniti. Tako je bilo i u jučerašnjoj izjavi vezanoj uz ministra Kujundžića i njegove, sada već dvije, kuće, ali i u onima u kojima je komentirao slučajeve ministara Lovre Kuščevića, Goran Marića i Tomislava Tolušića. Napravili smo kratak pregled.

1. Lovro Kuščević

Među onima koji su se našli u problemima zbog neprijavljene imovine našao se i sada već bivši ministar uprave i današnji HDZ-ov saborski zastupnik Lovro Kuščević. Naime, Telegram je u lipnju prošle godine otkrio kako Kuščević svoju kuću na Braču u katastar nije upisao punih 11 godina, te da ju je vodio kao pašnjak. Uslijedila je odmah iza toga i priča o štali koja je s vremenom postala stambena zgrada, a koja također nije uvedena u zemljišnim knjigama, a zaredale su se i druge nekretninske afere.

Plenković je o Kuščevićevim “pašnjacima” tada prvi put novinarima progovorio u Bruxellesu navodeći kao će s ministrom razgovarati i da će on to sve razjasniti. “Razgovarat ćemo. Iskreno, moj ritam je bio takav da ne mogu na osnovu kratkih medijskih naslova pratiti sve te teme. Imamo vremena, sastat ćemo se, pitat ćemo što se zbiva, objasnit će mi”, vadio se premijer tada na svoj gust raspored obveza, dodajući kako on informacije nema i da nije moguće da netko poput njega provjerava detalje.

Potom je dodao: “Ovo su stvari koje mislim da će on razjasniti i očekujem od njega da i javno to detaljnije objasni tako da vidimo što je problem ako je problem i koliko je problem. Ako je sitnica to je nešto drugo. Razgovarat ću s njim, ne mogu ovako bez razgovora donositi zaključke”.

2. Goran Marić

U problemima zbog svojih nekretnina našao se i tadašnji ministar imovine Goran Marić. Sve je krenulo lani krajem travnja kada je otkriveno da je kao vrijednost svoje vikendice u Živogošću u imovinskoj kartici naveo 850.000 kuna, dok su je trgovci nekretnina procjenjivali na 3,5 milijuna kuna. Pritom je problem bilo i to što ju je kupio od tvrtke Zvonka Šarića, poduzetnika s kojim je njegovo ministarstvo inače poslovalo, ali od kojeg je i ranije kupio dva apartmana.

I tada je Plenković govorio kako on s tim nema nikakve veze te da je na ministru da rastumači situaciju u kojoj se našao. Na pitanje nije li ministar pravu vrijednost nekretnine trebao upisati u imovinsku karticu Plenković je tada kazao: “To je stvar koju on mora rastumačiti. S tim ja nemam nikakve veze”.

3. Tomislav Tolušić

Danas saborski zastupnik i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić našao se na udaru medija lani u svibnju kada ga je Telegramov Drago Hedl uhvatio kako je u imovinskoj kartici prijavio upola manju kvadraturu kuće. Pritom uopće nije prijavio još jedan objekt na istom zemljištu; zidanu, posve uređenu i opremljenu zgradu od 121 četvorni metar koji je kasnije neuspješno pokušavao prozvati roštiljem.

Plenković je tada, odgovarajući na pitanja novinara, upotrijebio scoj sad već uhodani predložak izjave; da Tolušić sve treba sam razjasniti ističući još jednom da to nije premijerov posao. “Pa nije to tema koja je vezana za povjerenje, to su tehnička pitanja”, odgovorio je Plenković na pitanje ima li Tolušić njegovo povjerenje, naglasivši da nije njegov posao provjeravati imovinske kartice jer za to nema vremena.

4. Milan Kujundžić

Sada s “tehničkim pitanjima” problem ima i ministar Milan Kujundžić koji također ima nesrazmjer u vrijednosti imovine upisane u svoju imovinsku karticu. Kako je otkrio Telegram, obitelj aktualnog ministra zdravstva kupila je novu kuću u zagrebačkom Maksimiru, no iz ministrove imovinske kartice nije jasno odakle im za to novac. U imovinskoj kartici ministar je upisao kako su do nove nekretnine došli “kupnjom od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)”. No, iz te kartice nije vidljivo o kojim se sredstvima točno radi.

Pitanje o tome premijera je zateklo u Davosu odakle je novinarima ponudio sad već uvriježeni odgovor. Pretpostavljate, ministar će to sve objasniti. “Nisam imao vremena puno vidjeti, vidio sam sad prije susreta s vama, vidjet ću se sutra s ministrom pa ću s njim razgovarati, vjerujem da će to pojasniti”, kazao je Plenković. Inače, Telegram je u međuvremenu otkrio novi problem za ministra Kujundžića, drugu kuću za koju je prikazao da vrijedi manje nego što uistinu vrijedi.

Zdravka Grund
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program