Jesu li za onaj put u Helsinki zbog kojeg je Plenković napao Natašu Novaković ministrima izdana po dva putna naloga?

Ministri su ustvrdili da su imali putne naloge ministarstava. HDZ, pak, da je naloge platila - stranka

ZADNJA IZMJENA: ruj 9, 2019
Foto: Screenshot/N1

U Banskim dvorima, sad je potpuno izvjesno, nemaju baš sreće s putnim nalozima. Evo, predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, čeka početak suđenja zbog navodno krivotvorenih putnih naloga. A stranka kojoj je Saucha danas izrazito važan, a povremeno i krucijalan dio saborske vladajuće većine, HDZ, ima problema s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa – zbog putnih naloga.

Priča je poznata, u studenom prošle godine na skup Europske pučke stranke u finski Helsinki putovalo je Vladinim avionom nekoliko ministara. Uz premijera Andreja Plenkovića bili su tu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te Nada Murganić, Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević – svi redom danas već bivši ministri. Povjerenstvo je tražilo da im se odgovori tko je snosio troškove za ovu stranačku posjetu, podebljane, jasno, putnim nalozima i računima.

Sumnjiva crtica

Kako su dobili samo općenite odgovore i niti jedan traženi dokument, nakon desetomjesečnog natezanja je tijelo koje vodi Nataša Novaković, zbog nedostave dokumentacije, pokrenulo postupke protiv navedenih članova Vlade. Plenković je nakon toga žestoko napao Povjerenstvo, tvrdeći da je jedini cilj cijele priče da se nanese politička i medijska šteta njemu i ostalim ministrima iz postupka, što je Novaković odmah ocijenila kao napad na Povjerenstvo.

I dok se javnost, sasvim opravdano, pitala zbog čega je problem Vladi i HDZ-u dostaviti nekoliko putnih naloga i računa Povjerenstvu i tako zatvoriti priču, stvari su postale još zanimljivije. “Ono što nas je omelo u tom predmetu je činjenica da je Hrvatska demokratska zajednica u svom očitovanju napisala da je smještaj i dnevnice platila putem putnih naloga dužnosnicima, a svi ministri su se očitovali da imaju putni nalog vlastite institucije. To nam je bilo dodatno neobično u tom slučaju. Ne možete imati dva putna naloga. Ili imaju putni nalog HDZ-a ili putni nalog svog ministarstva”, kazala je Novaković za N1.

Koliko je tko imao putnih naloga, tko je platio račune HDZ-ovoj delegaciji za Helsinki i zbog čega traženu dokumentaciju ne dostave neovisnom tijelu čiji je osnovni smisao upravo provjeravanje ovakvih situacija, tako i dalje ostaje još jedna turobno nejasna i sumnjiva crtica iz Hrvatske u doba Andreja Plenkovića.

Jasmin Klarić
Telegram autor
565 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program