Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Jezivih priča o postupanju policije s migrantima sve je više. Zašto MUP ne želi pravobraniteljici dati informacije?

Vidović: “Policija koja danas tuče migrante je policija koja preksutra može tuči sindikaliste”

Granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske trudna je migrantica ove godine prešla ilegalno sa svojom obitelji. Kako su svjedočili u prijavi jednoj međunarodnoj organizaciji, hrvatska policija ih je otkrila i unatoč njihovom traženju međunarodne zaštite, fizičkom prisilom potjerala preko granice. Mobitele su im unišitili, sudeći po prijavama ustaljena je to praksa, polijevanjem vodom ili uništavanjem odvijačem utora za punjenje uređaja. Granicu su na povratku morali preći preko dva minska polja, a kako očito za takvu avanturu nisu pokazivali preveliku entuzijazam, hrvatska policija ih je pucnjevima u zrak natjerala da se vrate u BiH.

Ovaj slučaj je međunarodna organizacija kojoj su se migranti obratili prijavila hrvatskoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović koja se osobno zaputila na područje policijske postaje Donji Lapac kako bi dobila uvid u policijske podatke o ovim zbivanjima.

Odlazak same pravobraniteljice na teren očito pokazuje da se radilo o uvjerljivoj prijavi i uvjerljivoj međunarodnoj organizaciji koja ju je proslijedila (vjerojatno se radilo o UNHCR-u, agenciji UN za izbjeglice), ali se radilo i još nečemu, o čemu je Vidović pisala predsjedniku saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Miloradu Pupovcu povodom danas održane sjednice tog tijela na temu ilegalnih migracija.

MUP dodao gas

Djelatnicima pravobraniteljstva se ove godine nekoliko puta dogodilo da im MUP odbije pristup svom Informacijskom sustavu koji je jedini službeni izvor podataka koje žele istražiti. Time je, kako se kaže u dopisu pučke pravobraniteljice MUP njenom tijelu “onemogućen rad u skladu s ovlastima iz Ustava, Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih ponižavajućih postupaka”.

Ukratko, ministarstvo koje vodi Davor Božinović nakon što je početkom godine izbio žestoki sukob s pučkom pravobraniteljicom oko policijskog tretmana ilegalnih migranata, dodalo je gas – sad se, po tvrdnjama pučke pravobraniteljice, njenoj instituciji na terenu doslovno, kršeći nekoliko zakonskih propisa – onemogućuje rad.

Sama Lora Vidović nije prošla ništa bolje.

Kršenje zakona

Jedina službena osoba s kojom je mogla razgovarati bila je pomoćnica načelnika policijske postaje. Kazala je kako je ovlaštena za davanje tek jedne izjave: “Migrantska kriza u je tijeku i postupa se sukladno Zakonu o strancima i Zakonu o zaštiti državne granice”. U Informacijski sustav pravobraniteljici, kako je ponovila i na današnjoj sjednici saborskog odbora, uvid nije bio omogućen. Time je, a kako bi se onemogućilo pravobraniteljicu da provjeri što se događalo s obitelji u kojoj je bila trudna migrantica, kako se kaže u dopisu Pupovcu, “grubo prekršen čl. 20 Zakona o tajnosti podataka, čl. 25 Zakona o pučkom pravobranitelju i čl. 5 Zakona o nacionalnom preventivnom mehanizmu”. Svi ti akti, ukratko, garantiraju da pučka pravobraniteljica ima pravo pristupa svim klasificiranim podacima.

Optužbe Lore Vidović na račun postupanja policije prema migrantima, ali i prema instituciji koju vodi su, međutim, još šire od slučaja iz Donjeg Lapca.

Snimke koje nestaju

Djelatnicima pravobraniteljstva se, tako, pristup Informacijskom sustavu bez problema dopušta u policijskim postajama na teritoriju na kojem nema migranata. Odgovori na niz prijava o nasliju na migrantima su, kako je Vidović ocijenila, “paušalni, neargumentirani i neuvjerljivi”.

“Na upite povodom ovakvih pritužbi, MUP u svojim odgovorima tek konstatira da su one nesadržajne i netočne, a ne daje tražene podatke o broju i vrsti postupaka poduzetih da bi se one ispitale. I kada smo im takve podatke povodom konkretne pritužbe dostavili, utvrđeno je kako nedostaje dio materijala snimljenog termovizijskim kamerama, upravo u vrijeme počinjenja djela, koji je takve navode mogao potvrditi ili otkloniti”, kaže se pak u dopisu pravobraniteljice Pupovcu.

Vidović je prepričala kako je jednom prilikom po prijavi o nasilju nad migrantima u policiji pregledavala snimke termovizijske kamere. Snimka se, međutim, prekinula baš u trenutku prijavljenog događaja. Rekli su joj da je valjda nestalo struje, pa je od MUP-a zatražila odgovore na pitanja jesu li i koga obavještavali o kvarovima pričuvnih izvora struje koji su trebalo osigurati da kamere nastave raditi. Odgovore, unatoč isteku roka, još nisu dobili.

Premlaćivanje roditelja djece ranjene kod Donjeg Srba

Vidović je prepričala svoj prekjučerašnji razgovor s jednim migrantom na teritoriju BiH. Ispričao je kako ga je hrvatska policija uz batine potjerala natrag preko granice. Ali, ne samo da nije htio podnijeti prijavu, nije joj, u strahu, htio dati ni svoje. “Kazao mi je da mu je policajac poručio da će ga, vidi li igdje priču o tome, ili pročita njegovo ime, drugi put još mnogo više pretući”.

Za poznati slučaj ranjavanja dvoje djece migranata kod Donjeg Srba, kad je policija otvorila vatru na kombi, ustvrdila je kako ih MUP nije uvjerio da je pucnjava bila neizbježna da se vozilo zaustavi. U dopisu predsjedniku saborskog Odbora, uz to, navodi i da im se nakon incidenta obratila obitelj ranjenje djece i još dvojica migranata iz kombija. Njihovi iskazi vrlo su slični i govore kako su nakon bijega vozača nasilno izvučeni van i tučeni palicama i nogama dok su ležali na podu, pet do deset minuta, sve dok policijski službenici nisu shvatili da se u kombiju nalazi dvoje ranjene djece. “Iz dokumentacije koju nam je MUP dostavio povodom ovih pritužbi, razvidno je kako nisu obavljeni razgovori s iregularnim migrantima, već se istraga o njihovim navodima temeljila tek na uvidu u službene bilješke policijskih službenika i pripadajuća izvješća”, kaže se u dopisu.

Pučka pravobraniteljica se s nezadovoljstvom osvrnula i na rad DORH-a, jer im ta institucija nije dostavila rješenje o odbačaju kaznene prijave obitelji Hussiny, čija je šestogodišnja kćerka Madina poginula u naletu vlaka u blizini granice Srbije i Hrvatske. O odbačaju pravobraniteljstvo ima samo informaciju iz medija, pa ne zna je li DORH uzeo u obzir geolokacijske podatke o tome gdje su se nalazili hrvatski policajci, te snimke svih kamera kojima se nadzirala granica u vrijeme incidenta koji je potresao domaću i međunarodnu javnost.

Hajdukovićeva horror (i neprovjerena) priča

Govoreći na sjednici Vidović je istaknula kako je, naravno, sigurnost građana ključna, no sigurnost se ne može postići kršenjem ljudskih prava. Sve što se zbiva, a o čemu je govorila na sjednici i pisala predsjedniku Odbora, kako je rekla, u ozbiljnoj mjeri narušava vladavinu prava u Hrvatskoj. “Policija koja danas tuče migrante je policija koja sutra može tuči huligane, a preksutra sindikaliste”, zaključila je Lora Vidović.

Milena Zajović, predsjednica Udruge Are You Syrious je govorila o sve jačem pritisku MUP-a na njenu udrugu čije se rad sudskim putem već pokušao zabraniti. Navela je i kako u posljednje vrijeme primaju sve više svjedočenja migranata o seksualnom nasilju i fizičkom nasilju nad djecom.

Kao da nije bilo dovoljno užasnih svjedočenja, sjednicu je dodatno “začinio” SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković, koji je zatražio da se provjeri informaciju koju je on, kako se ogradio “čuo i nije provjerena”, da je za vrijeme posljednje vojne vježbe granatiran vojni poligon na kojem su se u tom trenutku zatekli migranti i da se navodno žrtve još zbrajaju. No, za taj incident (ili “incident”) nisu čuli ni u MUP-u, ni u pravobraniteljstvu, a ni u udrugama koje se bave pomaganjem izbjeglicama.

Božinovićeva ignorancija razbjesnila Pupovca

Incident bez imalo znakova navoda je zato izavao Davor Božinović. Ministar unutarnjih poslova se nije pojavio ni na ovoj tematskoj sjednici o tretmanu migranata, kao ni na onoj Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost održanoj početkom ožujka. No, ovaj put nije poslao nijednog od svojih pomoćnika ili državnih tajnika.

Predsjednik odbora Milorad Pupovac se zbog toga ozbiljno naljutio, jer je poslovnička obaveza ministarstava da na sjednice odbora šalju predstavnike tog ranga, a ne zamjenike ravnatelja policije ili načelnike odjela. “Očekujem da MUP poštuje institucije Hrvatskog sabora”, kazao je Pupovac i naveo da će o tome razgovarati i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Kestenje za Šukera

Vađenje kestenja iz vatre na sjednici Odbora je tako uglavnom palo u ruke zamjeniku glavnog ravnatelja policije Jozi Šukeru, koji se ispričao zbog nedolaska višerangiranih dužnosnika ministarstva i rekao da ne zna što je tome razlog. U pogledu primjene sile prema migrantima kazao je kako je policija radila nadzore i kako su oni pokazali da ne samo da nije bilo pretjerane upotrebe sile prema migrantima, već da nije bilo – nikakve.

U optužbama koje je netom prije njega iznijela Lora Vidović o tome da se njoj i njenoj instituciji protuzakonito uskraćuje pristup Informacijskom sustavu MUP-a, Šuker nije rekao ništa.

Na sjednici nije bilo niti jednog zastupnika iz redova HDZ-a, ili sve brojnijeg Kluba zastupnika koji predvodi Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više