Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

John McAfee, tvorac popularnog antivirusnog programa, pronađen je mrtav u zatvoru u Barceloni

McAfee si je, pišu mediji, oduzeo život u zatvoru u Barceloni. Trebao je biti izručen SAD-u

US anti-virus software pioneer John McAfee gestures as he arrives at the Aurora international airport in Guatemala City on December 12, 2012. McAfee escaped immediate deportation to Belize on Wednesday as Guatemala decided to expel the American back to the United States instead.  McAfee, who entered Guatemala illegally after more than three weeks on the run, is wanted in Belize for questioning over his neighbor's murder last month.  AFP PHOTO/JOHAN ORDONEZ (Photo by JOHAN ORDONEZ / AFP)
FOTO: AFP

Kako javlja britanski The Sun, koji se pak poziva na španjolski El Pais, tech mogul John McAfee oduzeo si je život u zatvoru u Barceloni. Poznat prema istoimenom antivirusnom programu, McAfee je u listopadu prošle godine uhićen u zračnoj luci El Prat u Španjolskoj, taman uoči planiranog bijega u Tursku.

Kako piše The Sun, McAfee je u listopadu prošle godine u američkoj saveznoj državi Tennessee optužen za utaju poreza nakon što nije prijavio prihod od promocije kriptovaluta tijekom svog konzultantskog posla. Osim toga, imao je i neke govorničke angažmane, a prodao je i prava na svoju životnu priču za dokumentarac.

Trebao je biti izručen SAD-u

Smrt 75-godišnjaka prijavljena je nekoliko sati nakon što je španjolski sud odobrio McAfeejevo izručenje u SAD, gdje bi, s obzirom na optužbe vezane uz utaju poreza, mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do 30 godina. Međutim, kako piše The Sun, na tu se odluku španjolskog suda još mogao žaliti.

Zaradio 23 milijuna?

Vladini regulatori tvrde da je od 2014. do 2018. godine McAfee zaradio više od 23 milijuna dolara. Kažu da ih je zaradio iskorištavajući slavu koju je stekao i promovirajući sedam poslova s kriptovalutama između 2017. i 2018. godine koji su na kraju ipak ispali bezvrijedni, a on nije otkrio da je bio plaćen da ih preporuči.

Uz McAfeeja, Komisija za vrijednosnice i burzu SAD-a (SEC) optužila je i njegovog tjelesnog čuvara Jimmyja Watsona jer je pomagao i omogućavao prodaju digitalnih valuta.

Inače, McAfee je 2019. godine javno na Twitteru priznao da porez nije platio osam godina. Objavio je da to nije učinio jer je, po njemu, oporezivanje ilegalno. Osim toga, također 2019., policija ga je zadržala jer je unio oružje u Dominikansku Republiku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više