John McCain kaže kako je posjetio Balkan jer su tenzije ovdje velike, a tu je počeo Prvi svjetski rat (pa treba paziti)

Kazao je kako SAD treba obratiti više pozornosti na regiju

ZADNJA IZMJENA: tra. 14, 2017
Foto: AFP

Utjecajni američki senator republikanac John McCain nedavno je boravio posjetio zemlje na Balkanu, među kojima i Hrvatsku. Za vrijeme boravka u Hrvatskoj, susreo se s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Na njegovom Twitter profilu danas je objavljen kratak video u kojem je komentirao svoj posjet. Na pitanje zašto je odlučio posjetiti ovaj dio svijeta, kazao je kako je posjetio regiju jer su u njoj tenzije povišene. Kaže kako među zemljama postoje značajne nesuglasice.

“Ovdje je počeo prvi svjetski rat. Ovdje smo intervenirali nakon pokolja nevinih ljudi u Srebrenici. Povišene tenzije u regiji trebaju puno više pozornosti Sjedinjenih Država. Moja je poruka na povratku našem državnom tajniku i ministru obrane bila da moramo obratiti više pozornosti”, kazao je McCain. “Gotovo sve te zemlje, ne sve, ali velik broj njih doprinose kao član NATO-a, šalju svoje trupe u Afganistan i Irak, što je nešto što bismo trebali cijeniti”, dodao je.

Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

McCain je govorio i o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori za čiju organizaciju vlasti u Podgorici i zapadne zemlje optužuju Rusiju, koja to negira. “Jako sam zadovoljan što je predsjednik potpisao ulazak Crne Gore u NATO. Potrebne su još dvije zemlje”, kazao je McCain referirajući se na protokol o pristupanju Crne Gore u NATO koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump.

McCain je kazao kako se u Crnoj Gori dogodio pokušaj državnog udara iza kojeg stoje ruske obavještajna služba GRU. Kaže kako je to bila bila kompleksna i opasna akcija koja je uključivala Srbe, ali i američke kompanije te Izraelce. “Da nisu imali čovjeka unutra, taj bi državni udar možda uspio. To pokazuje agresivno ponašanje Rusije. Prilično je nevjerojatno da su pokušali srušiti Vladu koja je izabrana na slobodnim demokratskim izborima”, rekao je američki senator.