Johnson kaže da nudi pakt s narodom: ‘svi kandidati konzervativaca obvezali su se podržati moj Brexit’

Britanski premijer od svih je kandidata tražio potpunu lojalnost po pitanju Brexita

ZADNJA IZMJENA: stu 17, 2019

Britanski premijer Boris Johnson izjavio da su se svi kandidati Konzervativne stranke za parlamentarne izbore 12. prosinca obvezali podržati njegov sporazum o Brexitu, što bi omogućilo postizanje sporazuma kroz parlament, ako stranka osvoji većinu.

“Svih 635 konzervativnih kandidata za ove izbore – svaki od njih – obećao mi je da će, ako budu izabrani, glasati u parlamentu za donošenje mojeg sporazuma o Brexitu, kako bismo mogli okončati neizvjesnost i konačno izaći iz EU”, rekao je Johnson u intervjuu za nedjeljni Telegraph. “Nudim pakt s narodom: ako glasate za Konzervativce možete biti 100 posto sigurni da će vlada konzervativne većine deblokirati parlament i obaviti Brexit”, rekao je.

Johnson je prošli mjesec u posljednji trenutak sklopio sporazum o Brexitu s Europskom unijom koja je odobrila treću odgodu izlaska Velike Britanije, koji se prvobitno trebao dogoditi 29. ožujka. Britanski glasači su na referendumu 2016. godine tijesno glasali za izlazak iz EU. U proljeće 2017. godine, Theresa May povukla je riskantan potez koji će presuditi njezinom premijerskom mandatu.

Kako je prošli manevar s izborima propao

Britanska premijerka raspisala je prijevremene izbore, računajući da će učvrstiti vlast i olakšati si poziciju u pregovorima s Europskom unijom o Brexitu. Taj joj se manevar obio o glavu: konzervativci su izgubili većinu koju su dotad imali, što je, pokazalo se kasnije, bio ključni razlog zbog kojeg May nije uspjela potvrditi sporazum o Brexitu u parlamentu. Nakon tri parlamentarne odbijenice i dvije odgode Brexita, Theresa May je pred ljeto ove godine podnijela ostavku.

Postoje određene, ne baš zanemarive razlike između pozicije bivše britanske premijerke i njezinog nasljednika. Tvrdi zagovornici Brexita, uključujući i one u redovima torijevaca, Theresu May nisu smatrali uvjerljivom kad je u pitanju Brexit. Iako nije bila eksponirana u referendumskoj kampanji 2016., nedvosmisleno je podržavala službenu politiku tadašnje vlade Davida Camerona da bi za Britaniju bilo bolje da ostane u EU.

Dogurao dalje od prethodnice May

Johnson nema tih problema, on je uvjereni i uvjerljiviji Brexiteer.Druga je bitna razlika što su za Johnsona, za razliku od May, prijevremeni izbori praktički bili jedini izlaz. Već je u rujnu, mjesec i pol nakon što je zasjeo u premijersku stolicu, bilo jasno da u parlamentu nema većinu – počeo je redom gubiti glasovanja u Westminsteru.

Većinu je, doduše, i svjesno žrtvovao kada je iz stranke izbacio 21 pobunjenog torijevca, koji su se svrstali uz oporbu u pokušaju da zaustave Brexit bez sporazuma s EU-om. Stranačka stega Johnsonu je, očito, bila bitnija. No, i s tako nepovoljnom situacijom u parlamentu, uspio je stići dalje od svoje prethodnice. Sporazum Therese May s EU-om zastupnici su triput odbacili. Johnsonov dogovor s Bruxellesom zastupnici su u principu podržali.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program