Politika & Kriminal

Johnson kaže da nudi pakt s narodom: 'svi kandidati konzervativaca obvezali su se podržati moj Brexit'

Britanski premijer od svih je kandidata tražio potpunu lojalnost po pitanju Brexita

Britanski premijer Boris Johnson izjavio da su se svi kandidati Konzervativne stranke za parlamentarne izbore 12. prosinca obvezali podržati njegov sporazum o Brexitu, što bi omogućilo postizanje sporazuma kroz parlament, ako stranka osvoji većinu.

“Svih 635 konzervativnih kandidata za ove izbore – svaki od njih – obećao mi je da će, ako budu izabrani, glasati u parlamentu za donošenje mojeg sporazuma o Brexitu, kako bismo mogli okončati neizvjesnost i konačno izaći iz EU”, rekao je Johnson u intervjuu za nedjeljni Telegraph. “Nudim pakt s narodom: ako glasate za Konzervativce možete biti 100 posto sigurni da će vlada konzervativne većine deblokirati parlament i obaviti Brexit”, rekao je.

Johnson je prošli mjesec u posljednji trenutak sklopio sporazum o Brexitu s Europskom unijom koja je odobrila treću odgodu izlaska Velike Britanije, koji se prvobitno trebao dogoditi 29. ožujka. Britanski glasači su na referendumu 2016. godine tijesno glasali za izlazak iz EU. U proljeće 2017. godine, Theresa May povukla je riskantan potez koji će presuditi njezinom premijerskom mandatu.

Kako je prošli manevar s izborima propao

Britanska premijerka raspisala je prijevremene izbore, računajući da će učvrstiti vlast i olakšati si poziciju u pregovorima s Europskom unijom o Brexitu. Taj joj se manevar obio o glavu: konzervativci su izgubili većinu koju su dotad imali, što je, pokazalo se kasnije, bio ključni razlog zbog kojeg May nije uspjela potvrditi sporazum o Brexitu u parlamentu. Nakon tri parlamentarne odbijenice i dvije odgode Brexita, Theresa May je pred ljeto ove godine podnijela ostavku.

Postoje određene, ne baš zanemarive razlike između pozicije bivše britanske premijerke i njezinog nasljednika. Tvrdi zagovornici Brexita, uključujući i one u redovima torijevaca, Theresu May nisu smatrali uvjerljivom kad je u pitanju Brexit. Iako nije bila eksponirana u referendumskoj kampanji 2016., nedvosmisleno je podržavala službenu politiku tadašnje vlade Davida Camerona da bi za Britaniju bilo bolje da ostane u EU.

Dogurao dalje od prethodnice May

Johnson nema tih problema, on je uvjereni i uvjerljiviji Brexiteer.Druga je bitna razlika što su za Johnsona, za razliku od May, prijevremeni izbori praktički bili jedini izlaz. Već je u rujnu, mjesec i pol nakon što je zasjeo u premijersku stolicu, bilo jasno da u parlamentu nema većinu – počeo je redom gubiti glasovanja u Westminsteru.

Većinu je, doduše, i svjesno žrtvovao kada je iz stranke izbacio 21 pobunjenog torijevca, koji su se svrstali uz oporbu u pokušaju da zaustave Brexit bez sporazuma s EU-om. Stranačka stega Johnsonu je, očito, bila bitnija. No, i s tako nepovoljnom situacijom u parlamentu, uspio je stići dalje od svoje prethodnice. Sporazum Therese May s EU-om zastupnici su triput odbacili. Johnsonov dogovor s Bruxellesom zastupnici su u principu podržali.

Nastavite čitati