Još crtica o brizi Zagreba za odvodnju; stanari osam godina preklinju da im ulica nakon kiše ne izgleda ovako

Zbog lošeg sustava odvodnje stanari Slavujevca trpe poplave, prijeti im i klizište, a Vodoopskrba i Grad ih ignoriraju

ZADNJA IZMJENA: kol 3, 2020

Kada padne nešto obilnija kiša, stanari zagrebačke ulice Slavujevac već znaju da im slijedi poplava. Iako sve mjerodavne institucije već osam godina upozoravaju da je odvodnja u toj ulici loše izvedena ili preopterećena, do sada se po tom pitanju nije napravilo gotovo ništa. Da građani upozoravaju na realan problem, pokazuju i snimke koje su nastale prošlog vikenda kad je većina Zagreba zbog obilne kiše završila pod vodom.

Na snimkama koje su ustupili Telegramu, vidi se kako se voda spušta niz ulicu pri čemu se na broju 14 stvara jezero jer odvod ne može progutati tu količinu oborina. Problem je što se na isto mjesto slijeva i voda iz ulice Tuškanac u kojoj također ne funkcionira sustav odvodnje. Voda se potom u bujici prelijeva preko parcele u Slavujevcu i ide niz padinu prema parku Dubravkin put.

 

Sporost nadlženih

Osim što mještanima poplavljuje podrume i garaže, voda je s godinama aktivirala i klizište koje bi, ako se hitno ne sanira, uskoro moglo progutati obližnju zgradu ili ju teško oštetiti, budući da se na njoj već sada stvaraju pukotine.

Stanari koji godinama pokušavaju riješiti ovaj problem prvo su se obratili Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG) jer ono upravlja zgradom na broju 14. Oni s kojima je Telegram razgovarao tvrde kako je GSKG u osam godina Vodoopskrbi i odvodnji (ViO) poslao svega tri upita nakon čega su stanare obavijestili da to nije problem s kojim bi se oni uopće trebali dalje baviti.

Predstavnica stanara potom je kontaktirala Hrvatske vode, Hrvatske šume, Ministarstvo zaštite okoliša te sve gradske pročelnike, ali ni to nije imalo nikakav konkretni rezultat.

Klizište iza zgrade, prema parku Dubravkin put, sve je veće

Sami angažirali vještaka

Vlasnici su se stoga lani u svibnju dogovorili i angažirali stalnog sudskog vještaka koji je napravio očevid kojem su prisustvovali i predstavnici Gradskog ureda za graditeljstvo i Gradskog ureda za mjesnu samoupravu.

Vještak je u nalazu napisao kako je nedvojbeno utvrđeno da kanalizacija koja prolazi ulicom Slavujevac ne može odvesti pristiglu oborinsku vodu te da je ona posljedično aktivirala i klizište. “Ukoliko se ne sanira ovaj ispust, aktivirat će se klizište veće površine za što već postoje naznake”, utvrdio je lani vještak Miro Jukić.

U sažetku njegova nalaza stoji i da je prilikom očevida s problematikom upoznao predstavnike Grada te im pritom i objasnio kako hitno mogu riješiti ovaj problem. Iz Vodoopskrbe i odvodnje reagirali su tako što su očistili kanale i stanarima obećali da će izraditi dokumentaciju za saniranje odvoda te pokrenuti javnu nabavu za izvođača radova.

Voda prolazi ispod zida u dvorištu zgrade te pritom sve više pojačava klizište

Hitno stanarima, ali ne i ViO-u i Gradu

Od tada je prošlo osam mjeseci, a nedavna oluja stanare je još jednom podsjetila da su ih iz Vodoopskrbe i odvodnje izigrali. Zato su sada angažirali odvjetnicu koja je 13. srpnja Vodoopskrbi poslala dopis u kojem traži da ispoštuju obećano jer će ih u suprotnome morati tužiti. Iako im je dala osam dana da se očituju, oni to nisu napravili.

Na upit Telegrama gdje je ponovno zapelo iz Vodoopskrba i odvodnje odgovorili su da još uvijek izrađuju dokumentaciju, ali da imaju pravomoćnu lokacijsku dozvolu te da je u tijeku rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

“Planom za 2020. godinu ugovorena je kontrola glavnog projekta glede mehaničke otpornosti i stabilnosti te geotehnički elaborat nakon čega će se moći ishoditi građevinska dozvola. Izvođenje javnih kanala prema projektu stavljeno je u Program građenja za 2020.”, tvrde iz Vodoopskrbe te ističu kako je procijenjena vrijednost radova 11.205.000 kuna.

Kada padne jača kiša podrumi su odmah poplavljeni

A što s klizištem?

Iz odgovora Vodoopskrbe jasno je da će cijeli proces potrajati još najmanje nekoliko mjeseci, možda i dulje, što znači da stanare Slavujevca, pogotovo one na broju 14, u najboljem scenariju čeka još nekoliko poplava, a u najgorem širenje klizišta i napuštanje zgrade zbog narušene statike.

No iako se klizište zbog loše izvedene odvodnje već aktiviralo, iz Vodoopskrbe su stanarima rekli da to nije njihov problem te da se trebaju obratiti nadležnim gradskim uredima.

No, iako su predstavnici istih tih ureda lani bili na očevidu s vještakom koji im je već tada rekao za klizište, ono još uvijek nije sanirano i sve ozbiljnije prijeti. Stoga smo poslali upit Gradskom uredu za prostorno uređenje u kojem smo ih tražili da odgovor na pitanje kada će sanirati klizište, ali do zaključenja teksta nisu nam se javili.

Inače Telegram je ovog tjedna objavio gotovo identičnu priču iz ulice Jazbina. Tamo se oborinska voda slijeva u garaže jer su prilikom rekonstrukcije ulice, 2011. godine, radnici zatrpali kanale koji su ju ranije odvodili u obližnji potok. I oni, kao i stanari Slavujevca, pokušavaju od Grada dobiti odgovor kad će im riješiti problem. Očito bezuspješno.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
198 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program