Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Još danas vruće, onda velika promjena. Meteorolog za Telegram: 'Sutra pad temperature, pljuskovi i grmljavina'

U nedjelju slijedi stabilizacija vremena, a tijekom idućeg tjedna temperature će rasti sve do subote

FOTO: Pixsell

U Hrvatskoj će i danas biti pretežno sunčano i vruće, ali već noćas stiže promjena vremena, najavljuju prognostičari. Zahlađenje će jače osjetiti stanovnici unutrašnjosti zemlje nego oni na obali, gdje će temperature neznatno pasti. No, promjena vremena ne znači da dolazi kraj dugotrajnom sušnom periodu, kazao nam je prognostičar N1 televizije.

“Dio nestabilnog zraka koji se premješta nad talijansku ravnicu već noćas će doći i nad naše krajeve. Pred jutro će zahvatiti sjeverozapadnu unutrašnjost i sjeverni Jadran, a do kraja dana će zahvatiti cijelu unutrašnjost, praćeno manjim padom temperature, pljuskovima i grmljavinom”, kazao je za Telegram meteorolog Bojan Lipovšćak.

Na sjevernom Jadranu bi sutra oko podneva naglo mogla zapuhati jaka bura pa se preporuča oprez svima koji plove, kazao je.

Vikend bez opasnosti toplinskog vala DHMZ

Nastavak sušnog razdoblja

Prema riječima meteorologa Lipovšćaka, pad temperature preko vikenda će se znatnije osjetiti u unutrašnjosti nego na obali. Tako će, primjerice, temperature na Jadranu pasti s 37 na 34 stupnja, a u unutrašnjosti bi temperature mogle pasti na 27 stupnjeva. Međutim, i preko vikenda sušni period se nastavlja.

“Količina oborine koja će pasti nedovoljna je da bi smanjila utjecaj suše”, kaže Lipovšćak. U nedjelju će se vrijeme stabilizirati, a od ponedjeljka će opet biti sunčano i sve toplije s rastom temperatura sve do subote, i u unutrašnjosti i na Jadranu, kazao je.

Moguće olujno nevrijeme

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula objavio je detaljnu prognozu za sljedeće dane.

“Uz subotnje pljuskove i grmljavinu zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu sredinom tjedna opet uz vrućinu opasnu za zdravlje”, kazao je. “Sljedećih dana na kopnu osjetno svježije, posebice u subotu i oblačnije, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme”, tvrdi Vakula.

Međutim, olakšanje će biti prolazno i kratkotrajno jer već od srijede slijedi novo zatopljenje, dodaje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više