Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Još jedan ruski stručnjak poginuo u čudnoj nesreći. Navodno se poskliznuo na stepenicama i padao nekoliko katova

Smrt bivšeg rektora moskovskog instituta najnovija je u nizu misterioznih smrti ruskih biznismena i stručnjaka

FOTO: MAI

U Rusiji, prema svemu sudeći, vlada epidemija pogubna za ruske biznismene i stručnjake, nakon što se dogodila još jedna nesreća sa smrtnim ishodom. Bivši rektor Moskovskog avijacijskog instituta (MAI) i savjetnik aktualnom rektoru, Anatolij Geraščenko poginuo je nakon pada na institutu, izvijestili su RIA Novosti i TASS.

Iz Sveučilišta su javili da je Geraščenko preminuo kao rezultat nesreće, a ruski mediji su ranije izvijestili kako je uzrok pad s velike visine unutar sveučilišta.

Institut formira komisiju koja će provesti istragu o smrti 72-godišnjeg profesora i stručnjaka za avijaciju dodavši da će je uz predstavnike Instituta činiti i predstavnici ministarstva obrazovanja i znanosti te državnog inspektorata za uvjete na radu.

‘Ogromni gubitak’

Ruski medij Moscow Post piše kako su im potvrdili da se Geraščenko spuštao niz stepenice, poskliznuo i pao nekoliko katova, pa preminuo od posljedica ozljeda. Geraščenko je bio rektor Instituta od 2007. do 2015. godine, autor je više od 100 znanstvenih radova o pogonskim sustavima, a sveučilište je izrazilo sućut njegovoj obitelji i prijateljima.

“Ovo je ogromni gubitak za MAI te znanstvenu i obrazovnu zajednicu”, poručili su iz Instituta dodavši kako je Geraščenko posvetio 45 godina radu na MAI-u i da je dao golem doprinos razvoju istraživanja i obrazovanju na sveučilištu.

Niz misterioznih smrti

Ovo je samo najnovija u nizu misterioznih smrti moćnih i uglednih Rusa. Prije otprilike tjedan dana generalni direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, Ivan Pečorin, navodno je pao s broda u punoj brzini i poginuo u blizini otoka Ruski u Japanskom moru. Radio je na modernizaciji zrakoplovstva i bio je “Putinov čovjek za istraživanje i razvoj Arktika”, piše ruski medij Komsomolskaya Pravda.

Početkom rujna je pak nenadano preminuo naftni tajkun i direktor Lukoila Ravil Maganov nakon što je pao s prozora bolnice u Moskvi. Tako je, naime, Reutersu rekao izvor upoznat sa situacijom. Iz Lukoila, koji je u ožujku otvoreno kritizirao rusku invaziju, su tada priopćili da je Maganov preminuo od “teške bolesti”.

U srpnju je, pak, pronađeno tijelo ruskog tajkuna, Jurija Voronova, povezanog s energetskim divom Gazpomom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više