Još jedan tektonski pomak. HDZ osvojio pola urbanih centara koje je prije četiri godine držao SDP

Restart zadržao većinu samo u Rijeci, Puli, Koprivnici, Varaždinu i Čakovcu. Sve ostalo je uzeo HDZ

ZADNJA IZMJENA: srp 7, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

HDZ je po prvi put u ovom stoljeću dobio najviše glasova u Zagrebu, ističu – s pravom – mnoge analize rezultata izbora koji su donijeli šokantno uvjerljiv poraz koalicije predvođene SDP-om. Stvar za lijevi centar i ljevicu, međutim, izgleda mnogo gore od one u glavnom gradu.

Naime, prvi razlog relativnog poraza u Zagrebu je, zapravo, cijepanje glasova između dvije gotovo podjednako jake liste, Restart koalicije i platforme Možemo!, tako da ipak nije tako jednostavno zamisliti da će na lokalnim izborima za deset mjeseci HDZ doista uspjeti, prvi put nakon političke kupovine oporbenih vijećnika 1997. godine, osvojiti glavni grad.

Riječka krpica sve manja

No, razmjeri HDZ-ove pobjede i najava daljnje dominacije jako se dobro i bez previše “ali”, vide izvan Zagreba. Ukratko, vladajuća stranka, tradicionalno ukorijenjena prije svega u ruralnijim sredinama, prevladala je i u gradovima tjerajući opoziciju u sve rjeđe niše.

Jedini veliki grad u kojem HDZ nije pobijedio je, ovdje nema nikakvog iznenađenja, Rijeka. Na papiru prednost koju je Restart koalicija tamo ostvarila u nedjelju izgleda impresivno, desetak postotnih bodova, ali kad se pogledaju rezultati s prošlih parlamentarnih izbora, iluzija nestaje. Tad je koalicija predvođena SDP-om imala preko 19 postotnih bodova prednosti. Nastavi li se takav trend, na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine će i nemoguće – da ljevica izgubi Rijeku, možda postati zamislivo.

Brutalni poraz Restarta u Osijeku

Osijek je, uz Zagreb, još jedan od četiri velika grada u kojima je HDZ-ova lista preokrenula poraz u pobjedu. Prije četiri godine SDP-ova koalicija je tijesno pobijedila (za 0,5 postotnih bodova), a tad još nije bilo ni Domovinskog pokreta za koji se očekivalo da bi na nedjeljnim izborima u ovom gradu mogao postići velik rezultat.

No, ekipa Miroslava Škore se u srcu Slavonije zadržala na 15 posto. Restart je osvojio 23, a HDZ skoro 40 posto! Dakle, od tijesnog poraza do 17 postotnih bodova prednosti u samo četiri godine, unatoč 15 posto nove velike nade hrvatske desnice.

Debakl u županijskim središtima

U Splitu, pak, jedinom velikom gradu u kojem HDZ ima gradonačelnika, slična priča. Ovdje je, doduše, HDZ pobijedio i 2016. godine, ali tad uz prednost od šest postotnih bodova, koju je sad – udvostručio. Što se, doduše, kuha u ovom gradu za lokalne izbore 2021. godine nije lako predvidjeti, jer u Splitu niti jedan gradonačelnik nije uspio obraniti mandat, a gotovo je izvjesno da slična sudbina čeka i Andru Krstulovića Oparu. Čovjek koji vodi drugi najveći hrvatski grad je prekjučer na pobjedničkoj listi HDZ-a i Hrvatske demokratske stranke dobio 2,59 posto ili samo 587 preferencijskih glasova.

Razmjeri poraza Restart koalicije i uspješnog HDZ-ovog osvajanja urbanih sredina u Hrvatskoj najdramatičnije postaju jasni kad se pogledaju rezultati u gradovima koji su središta županija. Prije četiri godine, rezultat je bio skoro poravnat, koalicija koju je vodio SDP osvojila je 10 takvih gradova, a HDZ-ova 11. U nedjelju je HDZ pobijedio u njih 16, a Restartu je ostalo samo da se tješi većinama u spomenutoj Rijeci, te Puli, Koprivnici, Varaždinu i Čakovcu.

Jasmin Klarić
Telegram autor
557 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program