Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Još jedan uspjeh. Hrvatsku i dalje svi vide kao jednu od najkorumpiranijih država u EU

Daleko smo ispod prosjeka EU, ali i od Slovenije

Transparency International EU objavio je novi indeks percepcije korupcije za države članice Europske unije. Hrvatska je na toj ljestvici za 2020. i dalje s 47 od 100 bodova, postojano među najkorumpiranijim članicama. Iza nas su, sa 69 bodova, Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Od prošle godine Hrvatska se, dakle, nije pomaknula, i tad smo imali 47 bodova. No, zabrinjava konstantni pad koji traje od 2015. kada smo imali 51 bod.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocijenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije.

S 47 bodova Hrvatska je daleko ispod prosjeka EU koji iznosi 64 boda, a sve smo dalje i od Slovenije koja ima 35 bodova. Najmanje korumpirane države u EU su Danska (88), Finska (85) i Švedska (85). Na svjetskoj ljestvici Hrvatska zauzima 63. mjesto od 180 država, jednako kao i lani.

Pandemija srozava transparentnost

Transparency International naglašava kako je pandemija koronavirusa u mnogim zemljama stavila dodatni pritisak na integritet sustava i transparentnost do te razine da je riječ o prijetnji koja ugrožava budućnost liberalne demokracije. Primjećuju i kako je od 2015. u Malti, Poljskoj i Mađarskoj znatno narastao indeks percepcije korupcije.

Dodaju i kako je jako malo država članica EU postiglo zadovoljavajući napredak u ugradnji Direktive o zaštiti zviždača u svoje zakonodavstvo. Kako to izgleda kada se u Hrvatskoj pojavi neki zviždač, najbolje opisuju zabrinjavajuće reakcije vladajućih na političku trgovinu koju je razotkrio neovisni vijećnik iz Oroslavja Viktor Šimunić.

Dobra vijest je da neke zemlje ipak bilježe značajni napredak. Tako je Grčka od 2012. napredovala za 14 bodova te sada ima 50, a što je, naglašavaju iz Transparency Internationala, rezultat odvažnih reformi koje je ta zemlja uvela kako bi se izvukla iz ekonomske krize.