Komentari

Još jedna afera suca kojeg Mamić optužuje: je li sredio da suprugu koja ga je ošamarila zatvore na psihijatriju?

HHO je tada zatražio istragu protiv Kvesića i njegovu smjenu sa sudačkih dužnosti ako se pokaže da je svojim vezama ishodio prisilnu hospitalizaciju

Baš nikakav rezultat nije polučila akcija HHO-a, ali ni drugih nevladinih organizacija koje su apelirale na sustav da ovu mučnu priču raščisti do krajnjih konzekvenci. Slučaj je naprosto ''legao''. Hoće li se ista stvar dogoditi i s ovim novim optužbama protiv suca Ante Kvesića i njegovih kolega - ostaje da vidimo.

Iza Ante Kvesića, jednoga od trojice uskočkih sudaca sa Županijskog suda u Osijeku koji su jučer uhićeni i odvedeni u pritvor zbog mita, vuče se osim ove afere još jedna koja nikad nije dobila nikakav epilog. Ta, međutim, nije bila vezana za novac i korupciju, za što suca Kvesića sada tereti Zdravko Mamić, nego za sučevu suprugu.

Povodom tog slučaja koji se odigrao 2013. godine, Hrvatski helsinški odbor zatražio je tada istragu protiv Kvesića i njegovu smjenu sa sudačkih dužnosti ako se pokaže da je svojim vezama ishodio prisilnu hospitalizaciju svoje žene na psihijatrijskim ustanovama prvo u KBC Osijek, a zatim u zagrebačkom Vrapču. HHO se s takvim zahtjevima obratio DORH-u, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa te Vrhovnom sudu i Državnom sudbenom vijeću. No, na tome je svih ovih osam godina i ostalo.

Kako je počela kalvarija gđe. Kvesić

Što se točno dogodilo, vidljivo je iz izvještaja Hrvatskog helsinškog odbora koji su sastavili 2013. godine, nakon što je njihov predsjednik posjetio gospođu Z. Kvesić (tada 53. godine) na odjelu psihijatrijske bolnice Vrapče te razgovarao s tadašnjim ravnateljem bolnice dr. Vladom Jukićem, nadležnom liječnicom te samom pacijenticom Kvesić i njenom odvjetnicom Jasminkom Biloš.

Sučeva supruga dovedena je u Vrapče s psihijatrije u KBC Osijek, a na ”liječenju” je ukupno provela 24 dana. Njena kalvarija počela je kad ju je suprug, sudac Kvesić prijavio policiji za obiteljsko nasilje. Po nju su potom došla dvojica policajaca i odveli su je u postaju. Tamo su joj sugerirali da prizna ”djelo obiteljskog nasilja”, no ona na to nije pristala. Iz izvora organizacija za ljudska i ženska prava koji su se bavile tim slučajem, saznajem danas da je do svađe među supružnicima Kvesić došlo zbog sučeve ljubavnice pri čemu je ogorčena supruga, izgleda, pljusnula muža.

Odbila priznati nasilje pa završila u bolnici

U izvještaju HHO-a stoji da je ”građanka Z. K. iz policijske postaje privedena sutkinji Prekršajnog suda u Osijeku Branki Lukić, koja ju je, također, pokušala nagovoriti da prizna nasilno ponašanje”. Kad je ova to odbila, sutkinja je ”od privedene građanke Z. K. zatražila broj mobitela njenog supruga Ante Kvesića”. Nakon razgovora s njim, ”donijela je rješenje o privođenju građanke Z. K. na Psihijatrijski odjel KBC-a Osijek”.

HHO je upozorio da je sutkinja poslala Z. K. na liječenje a da o tome nije pribavila nužno mišljenje liječnika. Nesretna žena i majka na odjelu je smještena među najteže psihičke bolesnike, vezana za krevet, na silu su je kljukali lijekovima, te je upućena na psihijatrijsko vještačenje.

Vještak dr. Berislav Pašalić utvrdio je da je treba zadržati u bolnici te da je njenom stanju primjerena stroža psihijatrijska ustanova, ona zatvorenog tipa, navodi HHO. Tu dijagnozu opovrgavalo je dvoje drugih liječnika vještaka, ali osječki je sud svejedno prihvatio mišljenje dr. Pašalića.

Prisilno zatočena

Tako je Z. K. ostala ležati na psihijatriji u KBC Osijek, oduzet joj je mobitel i zabranjen joj je kontakt s odvjetnicom. Za Jutarnji list suprug Ante Kvesić tada je izjavio: ”Tko jamči da sljedeći put, umjesto pljuske otvorenim dlanom, u njenoj ruci ne bi bila sjekira ili nož?” Nakon nekog vremena, Z. K. je prebačena u psihijatrijsku kliniku Vrapče u Zagrebu. Odvjetnica je poduzela sve što je mogla i Kvesićevu su suprugu na kraju ipak morali otpustiti. Otpusno pismo uručila joj je doktorica Draženka Ostojić, supruga tadašnjeg ministra zdravstva Rajka Ostojića.

Kad je konačno iz tog horora izašla na slobodu, Z. K. je za HTV izjavila kako su prisilnim i neopravdanim zatočeništvom na psihijatrijskim odjelima narušena sva njena ljudska prava. Ne znamo što je bilo dalje u obitelji Kvesić, a ne bi nas trebalo ni zanimati. No sasvim je sigurno da baš nikakav rezultat nije polučila akcije HHO-a i drugih nevladinih organizacija koje su apelirale na sustav da ovu mučnu priču raščisti do krajnjih konzekvenci. Slučaj je naprosto ”legao”. Hoće li se ista stvar dogoditi i s ovim novim optužbama protiv suca Ante Kvesića i njegovih kolega – ostaje da vidimo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu