Još jedna vijest koja ne bi trebala biti vijest u 2018. godini; žene u Saudijskoj Arabiji sada smiju na tekme

Više se ne moraju maskirati u dečke kako bi mogle ući na stadion

ZADNJA IZMJENA: sij. 14, 2018
Foto: AFP

Premda je u petak dio gledališta na nogometnom stadionu u lučkom gradu Jeddahu, u Saudijskoj Arabiji, koji je namijenjen obiteljima, bio poluprazan, ipak je ta utakmica između dviju lokalnih momčadi, Al-Ahlia i Al-Batina, postala prekretnica u životu te ultrakonzervativne islamske kraljevine. Bilo je to, naime, prvi puta u njenoj povijesti da je ženama dopušten ulazak na stadion i gledanje nogometne utakmice. Prije toga vladina sportska uprava naredila je da se na stadionu izvedu ozbiljni građevinski zahvati: uz to što se moralo na tribinama ograditi prostor u kojemu su sjedile žene, dakako, u neizbježnoj pratnji muškaraca, napravljen je i ženski WC te posebno mjesto za njihovu molitvu.

Stadion u gradu Jeddahu koji ima 4 milijuna stanovnika, za sada je jedan od samo tri u Saudijskoj Arabiji koji je preuređen za dolazak žena. Druga su dva u Rijadu i Dammamu, i oni će u subotu i četvrtak prvi puta otvoriti svoja vrata ženama. Ostali stadioni u zemlji još su uvijek namijenjeni isključivo muškarcima. Nogomet je vrlo popularan u Saudijskoj Arabiji, s brojnim obožavateljima, no žene su do sada mogle gledati svoje omiljene ekipe jedino na televiziji. Tako se na stadionu u Jeddahu, kad je postignut prvi pogodak, prvi puta moglo čuti i žensko navijanje. Princeza Reema Bint Bandar, članica kraljevske obitelji te šefica saudijske federacije za sportove, koja je također nazočila utakmici, zapisala je na Twitteru: “Danas ste donijeli sreću svakoj saudijskoj obitelji i ženi koja je sudjelovala u prvoj utakmici. Ovo je povijesni trenutak za Kraljevstvo”.

Više se ne moraju maskirati u muškarce

Žene koje su bile na utakmici zatrpale su pak društvene mreže svojim fotografijama sa stadiona što je izazvalo veliku pozornost javnosti. “To je više od prava žena”, izjavila je Fatimah S. Baeshen, glasnogovornica saudijskog veleposlanstva u Washingtonu, na Twitteru. Manayer al-Qahtani zapisala je: “Ne vidim da je dolazak žena na stadion pogrešna odluka, naprotiv. Ta mjera nije uperena ni protiv religije ni protiv tradicije. Mnoge djevojke prate nogomet i zajedno gledaju utakmice na televiziji”. Maya Mahdi, nogometna navijačica iz Jeddaha je pak zapisala: “Tako sam uzbuđena! Ne mogu vjerovati da je ovaj dan konačno došao. Razmišljala sam da se odjenem poput momka kako bih se ušuljala na stadion. Hvala Bogu, ne moramo to učiniti”. Thamer Hassan, 40-godišnji navijač iz Jida, koji je prisustvovao utakmici s četvero djece je pak kazao: “Ovo je super. Uvijek sam želio da nam se i moja kćer pridruži na utakmici. I to vrijeme konačno je došlo”.

Iako su ulaznice stajale samo 20 riyalsa, oko 40 kuna, u odjelu za obitelji bilo je svega 4.400 gledatelja, premda je bilo rezervirano oko 10.000 mjesta. Inače, utakmicu je gledalo 24.000 gledatelja što je manje od polovice kapaciteta jer stadion prima 60.000 gledatelja. Početnom strahu i rezerviranosti međutim ne treba se čuditi. Još samo prije tri godine baš je na stadionu u Jeddahu uhićena žena koja se obukla kao muškarac, nosila je hlače, košulju s dugim rukavima, šešir i crne naočale, kako bi se prošvercala na stadion. Na njenu nesreću vjerska policija ju je razotkrila i otpremila u zatvor. Nakon što je ukinuta zabrana, 30-godišnja Haifa Alharbi priznala je da je odlazila na nogometne utakmice odjevena kao dječak.

Za promjene zaslužan Mohammed bin Salman

Neposredno uoči početka utakmice napravljen je još jedan povijesni iskorak za Saudijsku Arabiju: otvoren je prvi automobilski salon za ženske kupce. Saudijska Arabija najgore je mjesto na svijetu za život žena: religije, utjecaj plemenskih običaja, zadrta interpretacija islama, društveni običaji i vladini propisi određivali su im sve: kako se moraju odijevati, gdje mogu raditi, kako komunicirati s muškarcima, a među ostalim tek im je nedavno dopušteno da voze automobile. Zbog toga je život mnogih žena u Saudijskoj Arabiji nesnosan: uvijek moraju imati muškog skrbnika – obično muža ili oca – čije je odobrenje potrebno da bi se vjenčale ili putovale u inozemstvo. Žene izvan kuća moraju nositi crne duge haljine poznate pod imenom abaya, a zabranjen im je pristup u većinu restorana i kafića.

Za najnovije dramatične promjene najzaslužniji je Mohammed bin Salman, 32-godišnji sin sadašnjeg kralja koji će ga uskoro zamijeniti na prijestolju. Princ Mohammed ukinuo je vjersku policiju koja je proganjala žene, postavio je žene na istaknute pozicije koje nikada prije nisu imale, a otvorio im je puno veće mogućnosti zapošljavanja i zabavu. Vojna policija Saudijske Arabije najavila je prošlog mjeseca da će ženama biti dopušteno voziti bicikle i motocikle u rekreacijskim područjima pod uvjetom da su pravilno odjevene i u pratnji muškog rođaka. Ministarstvo obrazovanja nedavno je priopćila kako će se omogućiti privatnim školama da dopuste djevojkama bavljenje sportom, ali, dakako, ako to rade u skladu s islamskim zakonom.

Mnogi još uvijek žele žene držati samo u kući

To je međutim tek početak revolucionarnih promjena u društvu, a usporedno s njima odvijaju se i duboke ekonomske reforme. To je sve dio širih napora za restrukturiranje saudijskog društva i ekonomije. Princ nasljednik Mohammed bin Salman, osobno nadgleda dugoročni plan gospodarskih reformi poznat kao Vision 2030, koji je usmjeren na okončanje ovisnosti o prihodima od nafte. Liberaliziranje ultrakonzervativnog načina života važna je komponenta tih promjena. Ambiciozni planovi princa Mohammeda bin Salmana sučelili su se sa žestokim otporom religijskih fundamentalista. Svi su oni skočili na zadnje noge kad je najavljeno da će se ženama dopustiti odlazak na stadione.

Pobunili su se tvrdeći da je ženama mjesto u njihovim kućama, da moraju čuvati djecu i njihovu vjeru, a biti na stadionu i slušati muškarce kako psuju je nešto što je apsolutno neprihvatljivo. Ta je odluka istodobno pokrenula i žestoku raspravu o položaju žena u saudijskom društvu. Mnogi su tvrdili da je ta odluka nemoralna i uperena protiv religije. “Dobra je za žene da se bave sportom zbog fizičke kondicije. Ali ne vidim zašto je ženama dopušteno da idu na utakmice”, upitao je Sheikh Mohammed Al Arefe, utjecajan klerik s 20 milijuna sljedbenika Twittera. “Žene bi trebale napustiti svoje domove samo ako je to apsolutno neophodno”. Upravo su takvi i slični komentari razlogom zašto je prva utakmica sa ženskom publikom odigrana pred polupraznim gledalištem.

Mladen Pleše
Novinar
402 članka Više o autoru