Politika & Kriminal

Gotova je sjednica Sveučilišnog savjeta, Boras polako gubi. Moraju otići njegovi najbliži suradnici

Prorektor Miljenko Šimpraga morat će otići s čela Filozofskog fakulteta, a prorektor Ante Čović prema zaključcima Savjeta morat će - u mirovinu

Kako Telegram doznaje iz Sveučilišnog savjeta, čija je sjednica trajala više od šest sati, privremeni dekan Filozofskog fakulteta, prorektor Miljenko Šimpraga morat će podnijeti ostavku i na Senatu će uslijediti imenovanje novog vršitelja dužnosti dekana Filozofskog.

Doznajemo i kako bi počasno zvanje i titula professor emeritus trebalo biti oduzeto profesoru Dragi Roksandiću ako se u postupku dokaže da je bilo seksualnog uznemiravanja.

Savjet će, također, predložiti osnivanje trajnog sveučilišnog povjerenstva koje bi trebalo razmatrati svaku prijavu za seksualno uznemiravanje. Uz to, tražit će se odgovornost za nepokretanje postupaka po prijavama. U tom će kontekstu Sveučilišni savjet, kako doznajemo, tražiti doradu Etičkog kodeksa Sveučilišta.

Žestoka rasprava oko zaključaka prema Senatu

Zaključak Savjeta je i da je 70. godina života profesora prijelomna, odnosno da je to granica nakon koje profesori moraju u mirovinu; prema tome, u mirovinu će, izgleda, morati i moćan prorektor Ante Čović. Profesori iznad 70. godine života, doznajemo, iznimno bi mogli raditi na Sveučilištu, ali uz jasno pojašnjenje njihovog radnog statusa, primjerice, ako rade na određenim projektima.

Doznajemo i da se na sjednici Savjeta žestoko raspravljalo te je Savjet zatražio od rektora da u idućih 30 dana sazove sjednicu Senata s temom stanja na Sveučilištu u Zagrebu. Rektor je to naposljetku prihvatio. Alternativa je bila da Savjet sam sazove Senat.

Podsjećamo, Sveučilišni savjet može sazvati sjednicu Senata, a od Senata može zatražiti i uvrštavanje određene točke u dnevni red.

Na jednoj od idućih sjednica Savjeta Sveučilišta na dnevnom će se redu naći točka o srozavanju ugleda i stanja na Sveučilištu te točka o perspektivama razvoja Sveučilišta. Inače, sjednica Savjeta započela je u podne i ovo je bio prvi sastanak Savjeta od 30. listopada 2019., iako bi se trebali sastajati minimalno četiri puta godišnje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu