Politika & Kriminal

Još uvijek nije jasno tko je kriv za jučerašnji napad u pakistanskoj bolnici, odgovornost preuzeli i ISIS i talibani

U napadu je poginulo najmanje 70, a ranjeno je više od 100 ljudi

Pakistani victims injured in a suicide bombing are treated at a hospital in Quetta on August 8, 2016. 

A Taliban suicide bomb packed with ball bearings tore through a Pakistani hospital on August 8 and killed at least 70 people, as witnesses described tearful staff rushing towards the smoking blast site to help the wounded. The bomber struck a crowd of some 200 people gathered at the Civil Hospital in the Balochistan provincial capital Quetta after the fatal shooting of a senior local lawyer earlier in the day. / AFP PHOTO / BANARAS KHAN
FOTO: AFP

I Islamska država i frakcija Talibana preuzeli su odgovornost za jučerašnji bombaški napad na bolnicu u Quetti na jugozapadu Pakistana u kojem je ubijeno najmanje 70 ljudi, a ranjeno više od 100, prenosi Independent.

Do eksplozije je došlo nakon što je veliki broj odvjetnika i novinara stiglo u bolnicu nakon smrti bivšeg predsjednika odvjetničke komore Bilala Anwara Kasija koji je jučer ujutro upucan i ubijen.

ISIS-ova news agencija Amaq objavila je vijest u kojoj se navodi da je ova teroristička organizacija odgovorna za napad. “Mučenik Islamske države detonirao je eksplozivni pojas na okupljanju zaposlenika Ministarstva pravosuđa i pakistanskih policajaca u Quetti”, navodi Amaq u objavi.

Frakcija koja se odvojila od ISIS-a

Jedna od talibanskih frakcija, Jamaat-ur-Ahrar koja je prije odcijepanja od ISIS-a bila pod njihovim vodstvom, ranije je objavila kako su oni odgovorni za bombaški napad. Naime, frakcija Jamaat-ur-Ahrar je 2014. godine prisegnula svoju vjernost ISIS-u, da bi 2015. godine prisegnula svoju vjernost pakistanskim Talibanima.

Iako još uvijek nisu poznati motivi napada, jučerašnji događaj jedan je od najpogubnijih napada u Pakistanu nakon onog iz ožujka u kojem je poginulo najmanje 72 ljudi te je za njega preuzela odgovornost frakcija Jamaat-ur-Ahrar.

Nastavite čitati