Jučer je, znamo, apsolutno jedina tema bio Brkić, a čime se bavilo Otvoreno? Skroz logično, utakmicom od prije četiri dana

Slučaj Brkić je izazvao toliku pažnju da su o njemu izjave dali i Milanović, i Karamarko. Ali...

ZADNJA IZMJENA: lis 3, 2018

Jučerašnji dan obilježila je samo jedna temaMilijan Brkić, prostitutke i probijanje policijske istrage otprije sedam godina.

O tome su, nakon inicijalnog teksta u Nacionalu brujali svi mediji – cijeli dan. Izjave su davali čak i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko. Premijer Andrej Plenković je kasno navečer o tom slučaju govorio novinarima, kvragu, nova drama u HDZ-u je toliko velika stvar da se čak ni sinoć održano predsjedništvo SDP-a nije bavilo stanjem u svojoj stranci!

Netko tko je naivno sjeo navečer pred ekran na kojem se vrtila udarna politička emisija javne televizije “Otvoreno”, mogao je unaprijed trljati ruke, tema dana je toliki bombon da emisija nije mogla biti dosadna, kakve često znaju biti priče o iscrpljujućim političkim bitkama.

HRT-u je tema dana utakmica od prije četiri dana

“Otvoreno” je, međutim, na meniju imalo navijačke nerede na splitskom derbiju Hajduka i Dinama. Održanom četiri dana prije.

Nije sad baš da je emisija bila potpuno nezanimljiva. Recimo, kad odvjetnik i disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić kaže da ne vjeruje da klub nije imao veze s unosom pirotehnike na stadion (u eksploziji topovskog udara jedan je vatrogasac ostao bez vrha kažiprsta) to miriše i na produžetke na sudskim instancama.

Nije nezanimljivo ni ovakvu vrstu stvaranja moralne panike gledati, kako to rade mnogi simpatizeri splitskog kluba, kao pripremu terena u javnosti za drakonsku kaznu Hajduku, pa onda podsjetiti na doista ozbiljne nerede iz Maksimira otprije osam godina, gdje je u nizu masovnih tučnjava na kraju najdeblji kraj izvukao interventni policajac koji je ostao bez oka. Dinamo je kažnjen s 25 tisuća kuna.

Novinarska kratkovidnost ili uznapredovala politička bahatost?

No, doista, u situaciji u kojoj je priča o ozbiljnim optužbama protiv zamjenika predsjednika najjače stranke zbog navodne zloupotrebe sustava apsolutna tema dana, u situaciji u kojoj je s Prisavlja uručen neobičan izvanredni otkaz dotadašnjem izvršnom uredniku HTV-a 4 Hrvoju Zovku koji javno priča o tome da mu se govorilo da ne radi emisije o sukobima u HDZ-u, raditi temu o zbivanjima na utakmici odigranoj prije četiri dana, može – u najboljoj verziji za HRT – biti znak izrazite političke i novinarske kratkovidnosti.

Ili, a ta je verzija puno gora, znak uznapredovale i posvemašnje političke bahatosti.

Jasmin Klarić
Telegram autor
556 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program