Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Juričan želi Plenkoviću snimiti antikorupcijski spot, nudi i alternativu: 'Možete mi platiti da ne napravim spot, kao Thompsonu'

Inspirirao ga je spot u kojem Goran Navojec grli pršut

Redatelj i aktivist Dario Juričan uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću povodom objavljivanja antikorupcijskog video spota Ministarstva unutarnjih poslova čija je poruka “Korupcija nije šala, prijavite korupciju”. U spotu glumac Goran Navojec, poput prezentara na kanalu TV prodaje, nudi “top akcije, mimo zakona” – odijelo od sicilijanskog pamuka, švicarski ručni sat, “rođin” pršut te XXL pakiranje kuverti.

“Dragi moj i prepošteni premijeru Plenx”, započeo je Juričan u pismu Plenkoviću. “MUP je za izradu 35 sekundi spota ‘Korupcija nije šala. Prijavite korupciju!’ bez ikakvog javnog natječaja platio 49.848,98 kuna, taman toliko da ne probije granicu od 50.000 kuna, nakon koje vrijede nešto rigoroznija pravila”, poručio je Juričan.

Zatim je Plenkoviću i MUP-u ponudio usluge svoje “ugledne” tvrtke “Milan Bandić – usluge protuusluge j.d.o.o”. Juričan je ponudio napraviti novi antikorupcijski spot za kunu jeftinije, a predložio je i novi naslov: “Korupcija je šala. Niti ne pomišljajte na prijavu korupcije!”

‘Plenx, čekam tvog čovjeka’

Juričan je opisao i kako bi izgledao njegov spot. “Pokazati ću kako se naš MUP, sve poštujući Zakon o javnoj nabavi i vlastiti Naputak o provedbi postupka jednostavne nabave, zapravo šali s korupcijom. Korupcija, kako nas svojim primjerom uči MUP, promiče temeljne ljudske vrijednosti, osnažuje vladavinu prava i predstavlja blagodat za razvoj svakog pojedinca, te sigurno i zdravo društvo. U spotu će se feticu po feticu rezat pršut i pokazati kako korupcija na taj način sustavno unapređuje pravni sustav, približava nas Schengenu i europodručju”, kazao je.

Plenkoviću, kojeg je opet nazvao Plenx, Juričan poručuje kako prima prijedloge tko bi mogao “promovirati korupciju” u njegovom spotu. “Evo za Ninu Badrić ti garantiram da se ponovno neće ničeg sjećati, a dosta slobodnog vremena sada ima i naš dragi Miroslav Škoro. Otvoren sam, naravno, i za mogućnost da me se – kao i stanovitog MP Thompsona – plati da ne napravim spot. U papirnatoj vrećici, jer ekološki smo svjesni građani, neka bude dovoljno razloga da ga ne radim”, napisao je Juričan pa premijeru poručio da “čeka njegovog čovjeka”.

Za kraj se osvrnuo na Plenkovićev subotnji intervju za HRT u kojem je premijer ustvrdio da je bit demokracije “manje harange i učinkovitije pravosuđe”, podsjetivši pritom na slučaj Damira Polančeca. “Kad nas već podsjećaš na Polančeca, daj ga molim te zamoli da nam za potrebe spota kao rekvizitu posudi tri laptopa i četrnaest mobitela koji su mu prilikom uhidbe nađeni u gepeku njegovog Mercedesa C200CDI”, zaključio je Juričan.