Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Juričan želi snimiti film o Ustavnom sudu, poziva građane da mu pomognu sa scenarijem

Redatelj je uz poziv objavio fotografiju šefa Ustavnog suda u ugodnom druženju s visokim HDZ-ovcima

Dario Juričan jutros se oglasio sa zanimljivom inicijativom: poziva javnost na sukreiranje scenarija za film o Ustavnom sudu. “Odbjegli, pravomoćno osuđeni kriminalac Zdravko Mamić uspješno nastavlja demontažu hrvatskog pravosuđa”, započeo je Juričan.

“U ovako dinamičnim okolnostima teško je predvidjeti kako će završiti njegovi mnogobrojni sudski procesi, no vjerojatno će barem neki od njih doći do Ustavnog suda. A tamo ga čeka predsjednik suda Miroslav Šeparović, nekadašnji HDZ-ov ministar pravosuđa kojega smo baš nekidan vidjeli na fotografiji kako uživa u objedu sa svojim prijateljima iz HDZ-a – saborskim zastupnikom i predsjednikom kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem, županom DNŽ Nikolom Dobroslavićem, dožupanom Joškom Cebalom i još nekim istaknutim članovima vladajuće stranke”, podsjetio je na ovih dana objavljeno otkriće u 24 sata.

Slučajevi Glavaš, Sanader, Bandić

“Pitanje je koliko će sud kojem predsjeda s vladajućom strankom toliko isprepleteni Miroslav Šeparović biti objektivan prema Zdravku Mamiću, sponzoru HDZ-a rado viđenom na predizbornim skupovima te stranke. Podsjetimo da je Ustavni sud već nekoliko puta oslobađao osobe iz javnog života, mahom upravo istaknute HDZ-ovce ogrezle u kriminal, pa i u ratne zločine”, piše dalje pa kreće nabrajati:

“Početkom 2015. Ustavni sud ukinuo je presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Branimira Glavaša na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. U srpnju 2015., Ustavni sud srušio je presudu na 8,5 godina zatvora Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA MOL, prvu presudu u RH za ratno profiterstvo. Ta je presuda Ustavnog suda poslužila kasnije kao jedan od glavnih argumenata da Hrvatska izgubi u arbitražnom procesu protiv mađarskog MOL-a.

Prethodno je u travnju 2015. Ustavni sud oslobodio i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, uhićenog u listopadu 2014. u aferi Agram. Iz pritvora je Bandić izašao nakon mjesec dana, u studenom 2014., uz jamčevinu od 15 milijuna kuna koje je pribavio njegov tadašnji odvjetnik Marijan Hanžeković, no zbog nagovaranja jedne sudionice na lažno svjedočenje Bandić je dobio dodatnih mjesec dana pritvora. Upravo na dan kad je zakazano ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem je sudac istrage trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora Milanu Bandiću, Ustavni sud pustio ga je na slobodu, vrativši mu pritom jamčevinu”.

‘Pozivamo građane da šalju prijedloge’

“O oba slučaja, Bandić i Sanader, istaknuta pravnica Zlata Đurđević, sadašnja kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda RH, napisala je znanstvene radove u kojima kritizira takve odluke Ustavnog suda. Napokon, Ustavni sud usvojio je u srpnju 2019. ustavnu tužbu Tomislava Karamarka te je ukinuo presude Visokog upravnog suda RH i Upravnog suda u Zagrebu u vezi njegovog sukoba interesa.

Zbog svih tih kontroverzi oko Ustavnog RH suda koji slovi kao “četvrta vlast”, jer ne spada ni u izvršnu, ni u zakonodavnu, a ni u sudsku vlast, Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN) počeo je raditi na projektu dugometražnog dokumentarnog filma pod nazivom “Ustavni sud – zaštitnik obespravljenih, spasitelj moćnih”, čiji prijedlog scenarija se nalazi ovdje”, objavio je redatelj.

“Glede prijepora koji se vezano uz hrvatsko pravosuđe neprestano pojavljuju odlučili smo da ćemo zajedno uz javnost sukreirati filmski projekt o Ustavnom sudu. Pozivamo javnost da nam pošalje komentare i prijedloge vezano uz naš scenarij preko kontakt obrasca dostupnog ovdje. Voditelji HRCIN-ovog projekta su Saša Paparella i Dario Juričan”, stoji na kraju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više