Južna Koreja želi smiriti situaciju na Korejskom poluotoku pa im je opcija i pregovor s Kim Jong-Unom

Bude li se susret održao, bit će to prvi pregovori u tri godine

ZADNJA IZMJENA: srp. 17, 2017
Foto: AFP

Južna Koreja predložila je novi krug vojnih pregovora s Pjongjangom, objavilo je ministarstvo obrane u Seulu u ponedjeljak, u pokušaju da se suzbije eskalacija napetosti na granici. Pregovori bi se u petak mogli održati u selu Panmunjom, na sjevernokorejskoj strani granice, navodi ministarstvo. Dodali su da bi im cilj bio okončati “sve činove neprijateljstva” duž vojne demarkacijske crte koja odvaja dvije zemlje.

Dvije su države tehnički ostale u ratu, ali južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je na vlast došao u svibnju, obećao je da će uključiti Sjevernu Koreju u dijalog kao i provesti pritisak da se zaustavi njezin nuklearni program. Ponuda je uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela prvi test s interkontinentalnim projektilom (ICBM) ranije ovog mjeseca te rekla da je razvila tehnologiju da postavi nuklearnu bojnu glavu na projektil.

Prvi vojni pregovori u tri godine

Bude li se susret održao, označit će to prve vojne pregovore između susjeda u tri godine. Ministarstvo, koje nije objavilo agendu pregovora, reklo je da još uvijek čeka odgovor Pjongjanga. Napetosti su trenutno visoke na Korejskom poluotoku, nakon godine u kojoj je Sjeverna Koreja izvela dva nuklearna pokusa i veći broj testova s balističkim projektilima unatoč međunarodnoj osudi i sankcijama UN-a.

Zadnji izvedeni test s interkontinentalnim projektilom koji je ispaljen 4. srpnja, potvrdio je strahove da je Sjeverna Koreja još korak bliže mogućnosti da pogodi kopno SAD-a. Unatoč agresiji Sjeverne Koreje i sve glasnijim ratobornim tonovima Washingtona, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in naglasio je važnost pridobivanja Pjongjanga za pregovore.