Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kad će se pisati povijest Hrvatske, istraživači će ostati u čudu da je jedna od ključnih političkih tema bila - smeće

Pregled tjedna Dragana Markovine

01.10.2022., Zagreb - Prva noc novog nacina odlaganja otpada u Gradu Zagrebu. Prema novoj odluci otpad ce se u novim vrecicama odlagati izmedju 20 i 22 sata. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Nevjerojatne stvari događaju se u domaćem političkom životu, o čemu svjedoči da je glavna tema tjedna početak novog načina prikupljanja otpada u Zagrebu. Pored toga buknula je i afera oko kupovine lažnih covid-potvrda, bavili smo se i točnošću popisa, a Damir Boras je konačno otišao s rektorske pozicije.

Bitna tema referenduma u Puli, vezana uz gradnju u obalnom pojasu ostala je nezasluženo u sjeni ostalih tema. U Bosni i Hercegovini održavaju se opći izbori, na kojima je tzv. hrvatsko pitanje jedna od važnijih tema, u Srbiji je počeo popis stanovništva, a velika afera se dogodila i zbog toga što je tabloid Informer objavio intervju sa silovateljem.

Zagrebački otpad

Kad se jednom bude pisala povijest Hrvatske u prvoj polovici 21. stoljeća, budući istraživači ostat će u čudu s činjenicom da je jedna od ključnih političkih tema bila rasprava oko novog načina prikupljanja otpada. Zvuči nevjerojatno koliko građana se emocionalno angažiralo oko ove teme, na koji način se javnost polarizirala i s kolikom ozbiljnošću i medijskim tretmanom se pristupilo jednom tehničkom komunalnom pitanju.

Lažne covid-potvrde

Banalna afera u vezi proizvodnje i kupovine lažnih Covid-potvrda, osim što je još jednom potvrdila kolika je razina korupcije u zemlji, najbolje je ukazala i na licemjerstvo masovnih prosvjeda protiv protuepidemijskih mjera. Jer nema ništa licemjernije od toga da prosvjeduješ protiv sustava, a onda ga de facto priznaješ kroz pokušaje da ga izigraš. Što je još jedna od pouka iz inicijalnog pandemijskog doba.

Stanje vjernika

Cirkus oko popisa stanovništva, odnosno oko pitanja koliko su netočni podaci o pripadnosti religijskim zajednicama iz prošlogodišnjeg popisa, uvrstio je još jednu državnu instituciju na popis onih kojima se ne vjeruje. Riječ je ovaj put o Državnom zavodu za statistiku. No, kako god da dobivene podatke iščitavali, oni neće nimalo promijeniti ponizan odnos državnih institucija prema Katoličkoj crkvi.

Odlazak Damira Borasa

Proteklog tjedna dočekali smo i konačni odlazaka rektora Borasa s rektorske pozicije na zagrebačkom sveučilištu, ali izgleda ne i njegov definitivan odlazak u mirovinu. No, što god dalje bilo s Borasom, njegov mandat obilježio je niz skandala koje su on osobno ili njegovi bliski suradnici proizvodili. Od policije na sveučilištu, preko nepotvrđivanje izabranog dekana Filozofskog, korištenja dubrovačkih sveučilišnih prostora za ljetovanje, do savjetničke uloge Jakova Sedlara i plaćanja njegovih opskurnih uradaka, počasnog doktorata Draganu Čoviću, pa i čitavog niza tužbi protiv novinara pa čak i studenata. Ovaj popis mogao bi biti i širi, ali je sasvim dovoljan da se shvati što će ostati od njegovog doba.

Referendum u Puli

Protekli tjedan obilježen je i javnim raspravama te iščekivanjem pulskog referenduma o eventualnoj gradnji hotelskog kompleksa na šetnici, ali i traženjem lokacijske dozvole, kojim investitori pokušavaju obesmisliti ishod referenduma. A koliko god bilo besmisleno potezati referendum na nacionalnoj razini za svako svjetonazorsko pitanje, ako oni igdje imaju smisla i trebalo bi ih se poštovati i olakšati, to je lokalna razina. Jer bi u istinskoj demokraciji građani primarno trebali odlučivati kako će im izgledati život u općinama i gradovima.

Informer

U Srbiji je počeo popis stanovništva, ali je puno bitnija tema činjenica da je tabloid Informer objavio kao posve normalan intervju sa silovateljem, izazvavši zaslužene prosvjede. Ovdje možemo tek notirati to da kada svjesno kreirate tabloidiziranu stvarnost, ona jednostavno ide dalje svojom neljudskom logikom.

Aneksija dijelova Ukrajine

Agresija na Ukrajinu ušla je u novu, zabrinjavajući fazu, u kojoj neuspjehe na bojištu Vladimir Putin pokušava kompenzirati mobilizacijom i aneksijom dijelova Ukrajine, potpomognute pompoznim spektaklom i novim prijetnjama upotrebe nuklearnog naoružanja. Kad svemu tome pridodamo zahtjev Ukrajine za članstvom u NATO-u i sabotažu Sjevernog toka, očito je kako stvari idu ka daljnjoj eskalaciji.

Izbori u Bosni i Hercegovini

I na koncu, održavaju se Opći izbori u Bosni i Hercegovini, koji ovisno o ishodu, mogu voditi daljnjoj nervozi i dezintegraciji zemlje i društva, ili nekakvom smirivanju i traženju unutrašnjeg dogovora. Rezultat je neizvjestan, ali ono što je sasvim sigurno je to da će zemlja još dugo ostati zakopana u statusu quo, a da se hrvatsko pitanje neće moći gurati pod tepih dovijeka. Koliko je uostalom zemlja iznutra podijeljena, svjedoči i prošlotjedno istraživanje o tome kako preko 90 % građana Federacije BiH podržava ulazak u Europsku unije, dok je postotak takvih u Republici Srpskoj na 54,4 %.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više