Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kad ćemo znati tko je odgovoran u slučaju Nikoll? Zadnje izvješće još nije gotovo, socijalna radnica upravo daje iskaz

Zasad je smijenjen samo ravnatelj novogradiškog centra za socijalnu skrb

Na sam Uskrs pokopana je dvogodišnja Nikoll iz Nove Gradiške, djevojčica koja nije preživjela posljedice premlaćivanja koje je pretrpjela u roditeljskom domu. Oboje roditelja uhićeno je pod sumnjom da su Nikoll mjesecima zanemarivali i zlostavljali. Majku se tereti za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnim posljedicama.

Slučaj ubijene djevojčice otvorio je pitanja o funkcioniranju hrvatskog sustava socijalne skrbi generalno, te rada novogradiškog Centra za socijalnu skrb konkretno. Ravnatelj Centra u Novoj Gradiški smijenjen je dok se Nikoll još uvijek borila za život, nakon što je otkriveno da je djevojčica koja je bila smještena kod udomitelja vraćena roditeljima na njihov zahtjev. Pitanja o odgovornosti socijalne radnice zadužene za djevojčicu, kao i psihologa koji su pratili njezin slučaj, i dalje su otvorena.

Ministarstvo je pronašlo pogreške

Rezultati stručnih nadzora nadležnih tijela nad radom zaposlenika novogradiškog Centra za socijalnu skrb najavljivani su za kraj prošloga tjedna. Kada je kraj tjedna stigao, objavljivanje rezultata odgođeno je za početak ovoga tjedna. Zasad su javnosti predočeni samo nalazi Upravnog nadzora Ministarstva socijalne politike.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić početkom prošlog tjedna rekla je kako je utvrđen propust stručnih radnika koji su vodili predmet male Nikoll. Dodala je kako je samim time odgovoran i ravnatelj ustanove u Novoj Gradiški. Ravnatelj Branko Medunić tada je već bio smijenjen, budući da mu je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška dva dana ranije iskazalo nepovjerenje.

Barilić je rekla i kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji. Ipak, odbacila je tumačenje kako to pokazuje kako sustav socijalne skrbi ne funkcionira. “To su pojedinačne odluke pojedinačnih stručnih radnika u Centru za socijalnu skrb. Ne bih htjela generalizirati i reći da cijeli sustav loše radi”, istaknula je.

Čeka se Komoru socijalnih radnika

Još nije poznato što će pokazati stručni nalazi Hrvatske psihološke komore i Hrvatske komore socijalnih radnika. Rezultati nadzora komore psihologa dostavljeni su Ministarstvu socijalne politike u petak, potvrdio je za Telegram glasnogovornik tog ministarstva, ali oni još nisu dostupni javnosti. Kako nam je objasnio glasnogovornik Filip Dujmović, Ministarstvo čeka da stigne izvješće Komore socijalnih radnika, nakon čega će rezultati biti objavljeni zajedno.

Premda službenih nalaza još nema, u medije su izašle neslužbene informacije kako nisu pronađene nepravilnosti u radu psihologa zaduženih za slučaj male Nikoll. Predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja Bogdan takvu je ocjenu dala prije tjedan dana, uz napomenu kako treba pričekati konačne rezultate nadzora. “Kolegice su poduzele sve potrebne korake”, kazala je Bogdan tada.

Napomenula je da su psihologinje koje su bile u timu, nakon što je djevojčica vraćena u biološku obitelj, tijekom pet mjeseci odlazile u obitelj u skladu sa standardima. Kazala je i da je procjena o “umjerenom riziku” prilikom vraćanja djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj donesena timski.

Izgleda da nema odgovornih

Službenih informacija o datumu završetka njihovog nadzora iz Hrvatske komore socijalnih radnika još uvijek nema. Prema posljednjim informacijama, stručnjaci iz te komore danas rano poslijepodne razgovaraju sa socijalnom radnicom iz novogradiškog Centra koja je prošli tjedan provela na bolovanju.

“Socijalne radnice našeg centra saslušane su još u petak, no morala se saslušati i socijalna radnica koja je bila nositeljica predmeta, i to se upravo radi. Ona je bila na bolovanju jer je bila pozitivna na covid i danas se vratila. Upravo je u tijeku nadzor, dakle u tijeku je njeno saslušanje”, rekla je za Index vršiteljica dužnosti ravanteljice Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Marija Jugović.

Zašto komore nisu utvrdile pogreške, a ministarstvo je?

Istodobno, Štefica Karačić iz Hrvatske udruge socijalnih radnika, koja je kao vještakinja Komore provodila stručni nadzor nad Centrom u Novoj Gradiški, kazala je kako ona nije pronašla dokaz da je nešto učinjeno krivo. “Ja sam s kolegicom bila u stručnom nadzoru u Centru u petak. Taj nadzor još nismo dovršili. Naš prvi uvid u slučaj ne ukazuje na to da su napravljeni grubi propusti u radu Centra. Ne mogu tvrditi da ih nije bilo dok se ne provede kompletan postupak”, rekla je Karačić prošloga tjedna.

Kako stari sada stoje, stručne komore nisu pronašle pogreške u radu psihologa i socijalnih radnika zaduženih za ubijenu djevojčicu. To je posebno zanimljivo u svijetlu činjenice da nadzorom resornog Ministarstva jest utvrđen propust stručnih radnika.

Zasad je packu dobio samo bivši ravnatelj novogradiškog Centra, koji je smijenjen ali ostao je raditi u toj instituciji. Vršiteljica dužnosti ravnateljice Marija Jugović najavila je otkaze i sankcije u slučaju da se utvrde propusti djelatnika. S obzirom na moguće nesuglasje rezultata nadležnih tijela, postavlja se pitanje hoće li netko odgovarati za smrt malene Nikoll?

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više