Kad smo već kod neprijavljivanja članstva u udruzi, što je s Reinerom? Nigdje nije zabilježio da je vitez

Reiner je član Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog. Pitali smo Povjerenstvo je li to treba prijaviti

ZADNJA IZMJENA: velj 20, 2020
Foto: PIXSELL

Sinoć se društvenim mrežama počela širiti informacija kako HDZ-ov Željko Reiner u imovinsku karticu nije unio titulu zbog koje je u javnosti vjerojatno najbolje poznat. Ne, ne mislimo na funkciju potpredsjednika Hrvatskog sabora, to je Reiner uredno prijavio. No, u njegovoj imovinskoj kartici nema informacije da je on vitez.

Vijest da je Reiner postao član Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog prije nešto manje od tri godine prilično je zabavila javnost, i postala predmetom brojnih dosjetki na društvenim mrežama. No, o članstvu u tom redu nema ni traga u Reinerovom izvješću o imovinskom stanju.

U rubrici „Druga dužnost za koju postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju” Reiner je naveo kako ne obnaša nikakvu javnu dužnost zbog koje bi trebao podnijeti izvješće. Prazna je i rubrika „Druge javne dužnosti za koje ne postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju”. To da je postao vitez Željko Reiner nije prijavio baš nigdje u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo će dati mišljenje

Nazvali smo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kako bismo doznali je li potpredsjednik Sabora u prekršaju. Kako nam je objasnila glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić, u imovinskoj kartici postoji dio u kojem bi se moglo prijaviti članstvo u takvoj udruzi. To je već spomenuta rubrika o javnim dužnostima za koje ne postoji obveza podnošenja izvješća. Ali ni glasnogovornica nije bila sigurna je li Reiner morao prijaviti da je vitez Svetog groba.

„Taj red je pravna osoba prema crkvenom pravu. Povjerenstvo nije imalo praksu pokretati postupak zbog nenavođenja članstva u sličnim udrugama. To ipak nije podatak o imovini”, rekla je. Za svaki slučaj, poslali smo i službeni upit tražeći mišljenje Povjerenstva, koje ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Jelenić morao otići jer je mason

Pitanje članstva javnih dužnosnika u ekskluzivnim društvima udrugama postalo je aktualno ovih dana zbog problema koji su zadesili glavnog državnog odvjetnika. Nakon što je otkriveno da je mason, Dražen Jelenić izvrgnut je snažnom pritisku premijera i ministra pravosuđa, koji su jasno poručili da će ga Vlada smijeniti ako ne ode sam.

Njegovo članstvo u toj udruzi komentirali su mnogi, a najsnažnije je odjeknula izjava Andreja Plenkovića koji mu je javno predbacio zbog toga što u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika ni njega niti ministra pravosuđa nije obavijestio da je član masonske lože. Nešto slično rekli su i ministar Dražen Bošnjaković, te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Jelenić je na kraju podnio ostavku.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2291 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program