Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kad smo već kod neprijavljivanja članstva u udruzi, što je s Reinerom? Nigdje nije zabilježio da je vitez

Reiner je član Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog. Pitali smo Povjerenstvo je li to treba prijaviti

13.05.2017., Zagreb - Prvi obred proglasenja hrvatskih vitezova Viteskog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog od kojih je jedan i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Zeljko Reiner. U katedrali je proglaseno prvih 9 vitezova, od kojih 2 svecenika i 7 laika. Euharistijsko slavlje i sam obred predvodio je americki kardinal Edwin Frederick O'Brien, Veliki mestar Viteskoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog. Dekretom sto ga je on potpisao 16. veljace 2017. kardinal Josip Bozanic je imenovan Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj. Veliki mestar Reda, dekretom od 21. ozujka 2017. uspostavio je Magistralnu delegaciju Reda u RH. Prije obreda proglasenja, hrvatski vitezovi su prethodno gotovo 3 zadnje godine prolazili duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteskog reda koji je izravno podredjen Svetom Ocu papi. Geslo reda je Deus lo vult (Bog to zeli). Red koji je nastao po zavrsetku Prvog krizarskog rata, danas je zastupljen u tridesetak zemalja, a jeruzalemski kriz kojeg vitezovi nose na svom plastu podsjeca na pet Gospodinovih rana. Najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba bio je bl. Alojzije Stepinac. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Sinoć se društvenim mrežama počela širiti informacija kako HDZ-ov Željko Reiner u imovinsku karticu nije unio titulu zbog koje je u javnosti vjerojatno najbolje poznat. Ne, ne mislimo na funkciju potpredsjednika Hrvatskog sabora, to je Reiner uredno prijavio. No, u njegovoj imovinskoj kartici nema informacije da je on vitez.

Vijest da je Reiner postao član Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog prije nešto manje od tri godine prilično je zabavila javnost, i postala predmetom brojnih dosjetki na društvenim mrežama. No, o članstvu u tom redu nema ni traga u Reinerovom izvješću o imovinskom stanju.

U rubrici „Druga dužnost za koju postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju” Reiner je naveo kako ne obnaša nikakvu javnu dužnost zbog koje bi trebao podnijeti izvješće. Prazna je i rubrika „Druge javne dužnosti za koje ne postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju”. To da je postao vitez Željko Reiner nije prijavio baš nigdje u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo će dati mišljenje

Nazvali smo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kako bismo doznali je li potpredsjednik Sabora u prekršaju. Kako nam je objasnila glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić, u imovinskoj kartici postoji dio u kojem bi se moglo prijaviti članstvo u takvoj udruzi. To je već spomenuta rubrika o javnim dužnostima za koje ne postoji obveza podnošenja izvješća. Ali ni glasnogovornica nije bila sigurna je li Reiner morao prijaviti da je vitez Svetog groba.

„Taj red je pravna osoba prema crkvenom pravu. Povjerenstvo nije imalo praksu pokretati postupak zbog nenavođenja članstva u sličnim udrugama. To ipak nije podatak o imovini”, rekla je. Za svaki slučaj, poslali smo i službeni upit tražeći mišljenje Povjerenstva, koje ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Jelenić morao otići jer je mason

Pitanje članstva javnih dužnosnika u ekskluzivnim društvima udrugama postalo je aktualno ovih dana zbog problema koji su zadesili glavnog državnog odvjetnika. Nakon što je otkriveno da je mason, Dražen Jelenić izvrgnut je snažnom pritisku premijera i ministra pravosuđa, koji su jasno poručili da će ga Vlada smijeniti ako ne ode sam.

Njegovo članstvo u toj udruzi komentirali su mnogi, a najsnažnije je odjeknula izjava Andreja Plenkovića koji mu je javno predbacio zbog toga što u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika ni njega niti ministra pravosuđa nije obavijestio da je član masonske lože. Nešto slično rekli su i ministar Dražen Bošnjaković, te predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Jelenić je na kraju podnio ostavku.