Politika & Kriminal

Kaić o ukidanju mjera nakon turističke sezone: 'Mislim da stariji ljudi nisu dovoljno procijepljeni za to'

'To bismo mogli da imamo visoku stopu procijepljenosti starijih od 65'', dodao je

FOTO: N1

Epidemiolog Bernard Kaić smatra kako bi se ukidanje mjera nakon turističke sezone, o čemu su govorili i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, moglo provesti tek kada bismo imali dovoljno cijepljenih starijih građana. “Mislim da stari nisu dovoljno procijepljeni za to. To bismo mogli napraviti kada bismo imali jako visoku stopu procijepljenosti starijih ljudi”, kazao je Kaić za N1.

Kaže da je cijepljenje bilo krenulo jako dobro te da mi nije jasno zašto u Hrvatskoj nije dosegnuta procijepljenost barem 80 posto kod starijih 65 godina. “Moram priznati da ne shvaćam razlog tome”, dodao je.

Mjere bi ukidao vrh države

O ukidanju mjera dan ranije govorio je predsjednik Milanović koji je rekao kako je on odavno za to. “Onog trena kad bude više cjepiva nego zainteresiranih, gotovo, nema više restrikcija, dajmo tom trenutku još 30 dana i nakon toga gotovo. Nakon sezone, da nam nadobudni pametnjakovići ne govore da smo divljaci. To je nekakva izlazna procedura i nakon toga gotovo”, kazao je jučer Milanović.

Tu Milanovićevu izjavu komentirao je danas i Plenković, koji je kazao kako je on o tome govorio i ranije. ““Ja sam skoro isto rekao kao Milanović još prije njega. Malo po malo će još ispasti da se slažemo, ali što je poanta? Mi moramo brinuti i o cijepljenima i necijepljenima, i o turizmu i gospodarstvu. Ako mi uspijemo proći da nam sezona ne završi do 5. ili 15. kolovoza, ja bih volio da nam onda iza toga dođu tradicionalni, informirani gosti koji i znaju gdje dolaze. Znamo da ćemo cjepiva imati u izobilju, a spomenut ću podatak koji vidim da danas nisu znali ni poslodavci”, kazao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu