Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kakav dan za Bandića na sudu. USKOK tvrdi da su mu u stanu pronašli dokument o prevari od 40 milijuna kn

Milan Bandić tvrdi da je u pitanju običan radni dokument o preraspodjeli novca iz budžeta

21.10.2014., Zagreb - Milan Bandic i ostali osumljiceni u aferi Agram odlaze iz sudnice nakon sto im je sudac istrage odredio istrazni zatvor. Milan Bandic bio je vidno ljut i uzenimren, te zustro raspravljao sa svojim odvjetnicima, a pravosudni policajac drzao ga je za ruku. Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić ispitan je danas kao svjedok na nastavku procesa u aferi suhi led. Riječ je o optužbama na račun bivšeg gradskog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, koji je gradonačelniku godinama bio jedan od najbližih suradnika.

U Šostarovom mandatu, između 2006. i 2013., gradski je proračun, kako tvrdi USKOK, muljažama na čišćenju klimatizacije u sportskim dvoranama metodom suhog leda, oštećen za nešto manje od 40 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su se plaćali fiktivni računi za to čišćenje klima, iako taj posao uglavnom nije napravljen.

Bandić govori da je za taj slučaj čuo samo usput. Naime, sjeća se kako je doznao da je sanitarna inspekcija naložila čišćenje klima zbog opasnosti od zaraze legionelom, no sve ostalo, tvrdi, prepustio je svom tadašnjem pročelniku za zdravstvo Šostaru.

Sumnjiv popis u Bandićevom domu

Međutim, USKOK mu je tada predočio dokument koji je pronađen u njegovom domu u pretrazi nakon uhićenja 2014. godine. Na tom papiru vidljive su određene stavke proračuna među kojima je posebno bilo istaknuto čišćenje suhim ledom. Još je Bandić, kako je sam i priznao, na njemu dopisao “10 posto”, “15 posto”, “300.000”, te “Mirna mora pitati Anicu”. Iz toga se, dakle, zaključuje da je Bandić puno više bio involviran u problematiku čišćenja suhim ledom.

“Ja nisam kemičar i ne znam što je suhi led. Znam da doma imam klimu, no ne znam kako se čisti. Ovo je bio radni dokument o preraspodjeli sredstava u proračunu, a Mirna Šitum, tadašnja pročelnica, morala se o tome konzultirati s Anicom Tavrom, pročenicom Ureda za javnu nabavu”, kazao je Bandić ne objašnjavajući, međutim, zašto je baš taj dokument čuvao u svom domu.

Detalji optužbi protiv Šostara

Optužnicom se Šostaru, kao nekadašnjem pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, stavlja na teret da se još početkom 2006. godine dogovorio s Davorom Ljubićem, vlasnikom tvrtke Ekotours, da će mu osigurati poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba. Ljubiću su iz gradskog proračuna, prema Šostarovom obećanju, trebali biti plaćeni i svi troškovi, prijevoz i nagrade.

Iako na kraju Grad proračunom nije osigurao sredstva, Šostar je ipak inicirao program čišćenja klima, raspisivao javne natječaje u kojima se, kako tvrdi USKOK, pogodovalo Ljubiću. Metoda čišćenja bio je upravo skupi “suhi led”. Ljubiću je sve plaćano prema ispostavljenim fakturama, neovisno je li posao i obavljen, navodi optužnica.

Kako je grad plaćao lažne račune?

Osim toga, istražitelji su utvrdili, da nije bilo baš nikakvog nadzora realiziranih radova. Šostar je, stoji u optužnici, angažirao Miru Lončar, stručnu savjetnicu za zdravstvo u Odsjeku za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, da sastavi natječajnu dokumentaciju koja bi odgovarala upravo Ekotoursu. Ona je to i učinila, pa je Ljubićeva tvrtka bez problema dobivala poslove, tvrdi USKOK.

K Mirti Lončar dolazile su i Ljubićeve fakture. Ona ih je sve potpisivala iako je, vjeruju u USKOK-u, znala da Ekotours dio poslova nije obavio a dio čišćenja nije realiziran “suhim ledom”. Gradu je na naplatu do 2013. godine stiglo 52,4 milijuna kuna, dok ih je, sumnja se, Ekotours odradio u vrijednosti tek 13,4 milijuna. Međutim, Šostar je plaćanje svih Ljubićevih faktura odobrio. Zbog toga ga optužnica i tereti za štetu od gotovo 39 milijuna kuna učinjenu gradskom proračunu.

Šostaru kao mito putovanja, hoteli…

U optužnici dalje stoji da se Ljubić Šostaru odužio plaćajući njemu i njegovoj obitelji putovanja, hotele i ribolov. Ukupno je, sumnja se, bivši gradski ministar zdravstva dobio 177 tisuća kuna mita.

Druga točka optužnice tereti Ljubića za lažiranje poslovnih odnosa s više privatnih tvrtki, koje su mu ispostavljale lažne račune kako bi pravdao enormne vrijednosti poslova što ih je obavljao. Novac je plaćao svojim navodnim kooperantima, no to je samo bio način da se novac izvuče s računa Ekotoursa. Istovremeno su Ljubić i Goranju Žonji, koji je bio direktor u njegovom Ekotoursu, omogućili da izbjegne plaćanje poreza na dobit i PDV-a.

Dio ljudi već je priznao krivnju i dobio kazne

Ukupno je između siječnja 2014. i 31. prosinca 2015. godine, stoji u opužnici, utajeno 2,2 milijuna kuna poreza. Ljubić i Žonja optuženi su i za lažiranje poslovnih knjiga te pranje novca. Dio optuženika koji su bili uključeni u ovaj lanac izvlačenja novca iz gradskog proračuna već su ranije priznali krivnju. Nagodili su se s USKOK-om na relativno blage kazne, a moraju vratiti i dio nezakonito zarađenog novca.

Među onima koji su priznali je Jurica Vrus, vlasnik tvrtke “Sanitarni standardi”, koja se nalazi na popisu donatora Milana Bandića iz kampanje za parlamentarne izbore 2011. godine. Vrus je priznao da je na poslovima čišćenja suhim ledom dobio 973.500 kuna provizije. Međutim, taj iznos nije prijavio Poreznoj upravi kao drugi dohodak zbog čega je oštetio državni proračuna za 194.700 kuna poreza, te proračun Grada Čakovca, gdje mu je sjedište tvrtke, za još 19.470 kuna prireza.

Vrus je Bandiću za kampanju donirao 89.000 kuna.

Laco: Putovao sam sa Šostarom i Ljubićem

Svjedočio je danas i Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika, koji je također sudjelovao u dogovorima oko plaćanja čišćenja suhim ledom. Izjavio je kako je Bandića informirao o dopisima iz Ureda za zdravstvo i potrebi daljnjeg ugovaranja poslova čišćenja, kao i da mu je ostavio pisanu poruku da nadležne osobe trebaju osigurati 5,5 milijuna kuna za čišćenje suhim ledom.

Priznao je i da je sa Šostarom i direktorom Ekotoursa Davorom Ljubićem bio na dva putovanja, u Ugadni i u Norveškoj. Iako iz dokumentacije kojom raspolažu istražitelji proizlazi da je Ljubić tri mjeseca prije putovanja rezervirao smještaj i ribolov u Norveškoj za tri osobe i to platio nešto manje od 14 tisuća eura, Laco je izjavio kako je svoje račune podmirio sam. Kako je Šostar platio to putovanje Laco ne zna. I putovanje u Ugandu Laco je, tvrdi, platio sam.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više