Kakav novi udarac za premijera. Šefica Časnog suda nakon afere WhatsApp: ‘Izbacili ste članove mimo procedure’

Željka Žokalj uputila je iznimno oštro pismo

ZADNJA IZMJENA: stu 21, 2019

Prošli tjedan iz HDZ-a su ekspresno izbačeni članovi koji su po grupama na WhatsAppu i Viberu ružno tračali premijera, spominjali metak u čelo, nabijanje na kolac i tako dalje. Njihovo izbacivanje bilo je bezuvjetno, i na prijedlog Andreja Plenkovića, no sada se čini da je došlo do obrata.

Kako je objavio Jutarnji list, predsjednica Časnog suda zagrebačkog HDZ-a, Željka Žokalj, jučer je uputila očitovanje predsjedniku HDZ-a Plenkoviću, glavnom tajniku Jandrokoviću, šefu zagrebačkog ogranka Mikuliću te članovima Suda časti.

Postupak je proveden u jednoj večeri

Željka Žokalj tvrdi kako se nije poštivala procedura; postupak je proveden u jednoj večeri i prozvani nisu imali priliku iznijeti svoju obranu. Problematizira još niz detalja, oko Pravilnika te imenovanja članova Časnog suda zbog kojeg ona “u konkretno pokrenutim stegovnim postupcima ne želi sudjelovati na način kako je to zamišljeno”.

Smatra kako “nije riječ o neposluhu već naprosto takav način protivi se njezinom integritetu i dugogodišnjem iskustvu u izradi i primjeni zakona te važnosti poštivanja procedura”, prenosi Jutarnji.

Ranije se, tvrdi, uvijek poštivala procedura

“Odluka o imenovanju potpisana je od strane predsjednika HDZ-a, a na moje traženje, preslika iste predana mi je 14. studenog 2019. Osobno nikada nisam primila navedenu odluku i sve donedavno nisam ni bila upoznata o dužnosti u Časnom sudu GO HDZ-a kao neovisnom tijelu stranke. Prema navodima svih članova Časnog suda GO HDZ-a zaključeno je da nitko od imenovanih nije primio odluku o imenovanju od 7. prosinca 2017.”, piše dalje.

Kako je ona i prije tog 7. prosinca bila na funkciji šefice Časnog suda, tvrdi da su se prije svi postupci provodili uz striktno poštivanje procedure.

Sada su, kaže, svi članovi Časnog suda bili upoznati s Odlukom o pokretanju stegovnog postupka protiv osmero članova zagrebačkog HDZ-a, zbog osobito teških povreda obveza.

Stranci je nanesena šteta

Smatra spornim očekivanje da će Časni sud istoga dana, 14. studenoga, raspraviti i donijeti odluku o tom pitanju. “Kao predsjednica zatražila sam Pravilnik o radu časnih sudova. Nitko od prisutnih nije znao je li Pravilnik donijet i kada”, napisala je zaključivši kako je stranci nanesena šteta.

Očitovanje je završila ovako: “Neprihvatljivo je da jedna narodna i stožerna državotvorna stranka koja je stvarala samostalnu i neovisnu hrvatsku državu i koja promiče nacionalne interese, domoljublje te tradicionalne, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti zahtijeva od Časnog suda da hitno/odmah u jednom danu/večeri bez poštivanja procedura donese odluke o stegovnim postupcima”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program