Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kakav preokret: Svjedokinja koja je utopila Bandićevog tjelohranitelja odjednom je promijenila iskaz: 'Nije on imao ništa s tim'

Sanja Bančević Medenica nagodila se s USKOK-om na blagu kaznu

20.10.2014., Zagreb - Zbivanja ispred Gradskog poglavarstva jutro nakon uhicenja Milana Bandica, Slobodana Ljubicica i Petra Pripuza. Robert Ljutic. 
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Iako je na početku procesa priznala da je upravo s Robertom Ljutićem, bliskim suradnikom gradonačelnika Milana Bandića, izvlačila novac iz gradskog budžeta preko raznih prigodnih manifestacija što ih je organizirala njezina tvrtka “Tvornica događaja”, Sanja Bančević Medenica danas je u svom svjedočenju na sudu ustvrdila da je samo ona odgovorna za sve. Drugim, riječima, pokušala je uvjeriti sud kako Ljutić s njezinim poslovanjem, kao ni “Tvornicom događaja” nije imao baš ništa.

Sanja Bančević Medenica s USKOK-om se nagodila na uvjetnu kaznu, te vraćanje dijela nezakonito zarađenog novca. USKOK tvrdi da su ona i Ljutić izvukli ukupno 440 tisuća kuna. Dio novca izvučen je preko Adventskog štikleca i još nekih manifestacija, a dio preko gradske Zajednice za folklorni amaterizam.

Svjedoci na sudu ne smiju lagati

Ovakav obrat u iskazu Sanje Bančević Medenice nije neočekivan, odnosno nije prva koja je priznala krivnju i nagodila se s USKOK-om, da bi kasnije u svjedočenju promijenila priču. Primjerice, učinio je to i Dragutin Kosić, nekadašnji šef Ustanove za upravljanje sportskim objektima koji je je prvotno priznao nezakonita zapošljavanja u dogovoru s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem. Kada je pozvan svjedočiti u procesu protiv Lovrića, koji je negirao krivnju, Kosić je izjavio da se s USKOK-om nagodio jer je želio izbjeći zatvor. Zato je priznao i ono što nije bila istina. Kao svjedok je tvrdio da su zapošljavanja što ih je dogovarao s Lovrićem bila legalna. Lovrić je u konačnici oslobođen krivnje.

I Sanja Bančević Medenica, kada je dobila priliku svjedočiti protiv Ljutića kazala je kako je on bio samo njezin poznanik, ali ne i poslovni partner, što u optužnici sugerira USKOK.

Sve je projekte radila je sama?

“Sama sam 2015. poslala prijedlog projekta organizacije Adventskog sajma u gradsku upravu, ali ne znam točno kome. Nakon što mi je projekt prihvaćen imala sam sastanke u Gradu Zagrebu tijekom kojih sam upoznala Roberta Ljutića. On je bio neposredno zadužen za organizaciju pojedinih dijelova sajma. Kako je to sve bilo dosta složeno ostali smo u svakodnevnoj korelaciji i živoj komunikaciji”, opisala je Sanja Bančević Medenica očito želeći opravdati i sadržaj tajno snimljenih razgovora između nje i Ljutića. Dodala je kako je on bio u stanju sve probleme riješiti odmah i zbog toga joj je bilo drago što su surađivali.

Priznala je da je trojici poduzetnika njezina tvrtka izdavala uvećane račune, a oni su joj vraćali veći dio tako izvučenog novca. Iako ga je, kako je rekla, planirala uložiti u organizaciju budućih priredbi, s većinom novca nije napravila ništa. Tek je nešto potrošila na Adventski sajam. O kojem se iznosu radilo nije se više mogla sjetiti.

“O svemu tome ni Ljutić ni ostali moji poslovni partneri nisu znali ništa”, naglasila je svjedokinja.

Tko je raskrinkao tajnu istragu?

Nije baš bila uvjerljiva u objašnjavanju kako to da su procjenu vrijednosti Ljutićeve kuće u Dedićima istražitelji pronašli pretrazi njezinog doma. Kazala je, naime, da se ne sjeća kada joj je i zašto on to dao. Uvjeravala je kako nije znala ništa o njegovim planovima s nekretninama. “Vjerojatno je želio da mu predložim neko preuređenje te kuće”, dodala je.

Potvrdila je da joj je Ljutić krajem siječnja 2016. rekao kako zna da im se telefoni prisluškuju. Nije doduše to mogla ni negirati budući da joj je u sudnici pušten razgovor. “Od sada moramo pričati samo o ljubavi”, javio je Ljutić svojoj suradnici.

“Jel’ trebam nešto brinuti”, pita ga Sanja Bančević Medenica. “Ne trebaš, ti nisi kriminalka, mi smo ljubav”, odgovorio je Ljutić i najavio da će joj, kad se vide uživo, reći od koga je doznao za prisluškivanje telefona. Danas Sanja Bančević Medenica tvrdi kako se više ne sjeća imena osobe, ali vjeruje da je to bio netko iz policije.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više