Kakav preokret. Vijeće Visokog prekršajnog suda odlučilo da Thompson ne krši zakon sa Za dom spremni

Presuda međutim još ipak nije konačna

ZADNJA IZMJENA: pro 12, 2019

Vijeće Visokog prekršajnog suda odlučilo je da Marko Perković Thompson ne krši zakon dok u pjesmi Čavoglave uzvikuje Za dom spremni. Neslužbeno je to doznala novinarka Slavica Lukić čiji je tekst danas objavljen u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista. Ipak se ogradila, otkrivši kako presuda još nije konačna jer je zaustavljena u sudskom odjelu koji analizira svaku novu odluku, utvrđujući je li sukladna s prethodnim presudama tog suda, Strasbourga i Suda EU.

Ako zaključi da je problematična, odjel evidencije sudske prakse, koji upravo razmatra ovaj slučaj, može sazvati opću sjednicu sudskog odjela u čiju nadležnost spada sporna presuda, što se u praksi događa rijetko. Ipak, ako do toga dođe, Thompsonov slučaj može biti vraćen na ponovno odlučivanje istom sudskom vijeću koje je donijelo ovu presudu.

Drugi pjevač bio je osuđen

Slavica Lukić piše i kako je doznala da je tročlano sudsko vijeće, koje su činili Anđa Ćorluka, Ivanka Mašić i Mirjana Margetić u studenome odlučilo da se Thompsona oslobađa prekršajne odgovornosti zbog ovog pokliča na tri koncerta održana 2015., 2016. te 2017. godine.

Isti taj sud dosad je donio pet pravomoćnih odluka koje su uzvikivanje Za dom spremni proglasile nezakonitim, no Thompsonov slučaj sada očito smatraju izuzetkom. S kojim točno argumentima doznat će se nakon objave obrazloženja presude.

Visoki prekršajni sud nedavno je, zanimljivo, osudio drugog pjevača, Marija Rosu, upravo zbog izvikivanja Za dom spremni u sklopu Thompsonovih Čavoglava koje je Rosin bend izveo na trgu u Makarskoj u povodu 20. obljetnice Oluje. Tada je u obrazloženju stajalo kako “to što je pozdrav dio autorskog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti te je protivan Ustavu RH”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program