Politika & Kriminal

Kakav seksizam šefa HZZO-a u Otvorenom: 'žene puno pričaju, mi muškarci smo operativniji'

Lucian Vukelić član je HDZ-a, a na čelo HZZO-a došao je 2018. godine

U današnjem Otvorenom, u raspravi o dugovima zdravstva, gostovao je Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tijekom jedne razmjene, šef HZZO-a imao je seksistički ispad o brbljavim ženama i konkretnim muškarcima. Kazao je, citiramo: “meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci”.

Član HDZ-a koji voli luksuz

Voditelj Mislav Togonal opomenuo ga je kako je riječ o seksizmu, no Vukelić se nije dao. “Ne, ne, govorim operativno, kad objašnjavamo nešto, ne”, ponovio je svoju tezu.

Lucian Vukelić član je vladajućeg HDZ-a, a na funkciju ravnatelja HZZO-a stupio je 2018. godine. Prema navodima medija, voli ekstremno skupe satove, vozi Harley Davidson i Mercdes, a vlasnik je nekoliko nekretnina u Rijeci, Opatiji i Senju.

Kad je Vukelić završio svoje petljanje, obratila mu se zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović. “Ja bih najprije htjela reći, da ne ostane u zraku, na ovu neću reći seksističku, ali svakako nespretnu izjavu, da se na čelima dva neefikasna sustava, sustava zdravstva i sustava za zdravstveno osiguranje, nalaze muškarci, a na čelima sustava koji funkcioniraju se nalaze žene, tako da ne stoji izjava da su muškarci operativniji, a da žene više pričaju”, rekla je Ahmetović.

Tema emisije bio je rast duga za lijekove, a osim Ahmetović i Vukelića, njoj su gostovali predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Nastavite čitati