Politika & Kriminal

Kako će ubuduće živjeti cijepljeni Nijemci i zašto su nova pravila polemična

Njemački parlament odlučuje o ublažavanju restrikcija za građane koji su cijepljeni protiv koronavirusa ili su preboljeli Covid-19

BERLIN, GERMANY - MAY 19: Worker cleans a table in a open restaurant during the coronavirus crisis on May 19, 2020 in Berlin, Germany. While restaurants in Berlin have been allowed to reopen since May 15, anecdotal evidence suggests customers have been slow to return in large numbers. Germany has taken broad measures to ease lockdown restrictions and is lifting controls on its borders. At the same time popular anger against the restrictions from a wide variety of political creeds has been mounting over recent weeks. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Početkom ožujka mediji su izvještavali o nesvakidašnjem događaju u Tel Avivu: petstotinjak ljudi uživalo je u koncertu na otvorenom koji je organizirala gradska uprava. Na stadion, na kojem je održan koncert, mogli su, međutim, ući samo ako su cijepljeni protiv Covida-19.

Pitanje hoće li i treba li to postati ‘novo normalno’ – da cijepljeni imaju određene povlastice, koje necijepljeni ne uživaju – u središtu je polemika otkako je krenulo masovnije cijepljenje. O toj se temi zadnjih tjedana živo diskutiralo i u Njemačkoj.

Što predviđaju nova pravila

Njemački parlament ovog tjedna odlučuje o prijedlogu da se ublaže restrikcije za ljude koji su cijepljeni protiv koronavirusa ili su preboljeli Covid-19. Oni bi se ubuduće tretirali kao da imaju negativan nalaz na koronavirus. Nova pravila, prođu li oba doma parlamenta, mogla bi se, procjenjuju mediji, početi primjenjivati možda čak već od ovog vikenda.

U prijedlogu je niz mjera koje bi pojednostavile svakodnevni život osobama koje su primile obje doze cjepiva (ili jednu, ako se radi o cjepivu koje se daje u jednoj dozi) ili su unatrag šest mjeseci preboljele Covid. Na njih se više ne bi primjenjivala ograničenja vezana uz socijalne kontakte, odnosno druženja. Dakle, na privatnoj zabavi ne bi se morali brojati gosti, ako su na druženje došli cijepljeni ljudi.

Koja se ograničenja ukidaju

Nadalje, na njih se neće odnositi policijski sat, a za odlazak u trgovinu ili kod frizera neće morati predočiti negativan test na koronu, kao što po povratku s putovanja u inozemstvo neće morati u karantenu, osim ako dolaze iz područja koje se smatra visokorizičnim.

Neke savezne pokrajine već su ranije počele ublažavati restrikcije za ljude koji su dokazano preboljeli koronu ili su u potpunosti cijepljeni. Prema pisanju njemačkih medija, takva pravila – da se certifikat o cijepljenju ustvari smatra jednakovrijednim negativnom testu – vrijede, na primjer, u Baden-Württenbergu, Bavarskoj, Brandenburgu, Berlinu i tako dalje.

Zasad se ne spominje mogućnost da bi se pod tim posebnim regulama za cijepljene građane ili one koji su preboljeli Covid otvarala i druga mjesta, poput restorana, kafića, kina i slično. Također, neće biti oslobođeni obaveze nošenja maski tamo gdje ta obaveza postoji.

Polemike koje čekaju i nas

Ministrica pravosuđa Christine Lambrecht nedavno je pojašnjavala da se ne radi o davanju posebnih prava ili privilegija, nego o vraćanju temeljnih prava. Ustav dozvoljava ograničavanje temeljnih prava ako za to postoji opravdanje, a zaštita života i zdravlja u pandemiji je takvo opravdanje, citirali su je njemački mediji. Međutim, ako je potvrđeno da oni koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu ne predstavljaju više poseban rizik, moraju se ukinuti ograničenja njihovih osnovnih prava.

Ipak, prijedlog je, očekivano, izazvao žustre polemike oko nekoliko pitanja. Treba li cijepljene ljude tretirati drugačije, pogotovo u situaciji kada cjepivo protiv Covida-19 nigdje, pa ni u Njemačkoj, još uvijek nije dostupno svima? Prema zadnjim podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), u Njemačkoj je prvu dozu cjepiva primilo 34,1 posto ljudi, a obje doze nešto manje od deset posto.

Osim toga, cijepljenje protiv koronavirusa je dobrovoljno, pa ne treba čuditi bude li se žučno diskutiralo pokušavaju li vlasti ljude ne samo motivirati, nego i prisiliti da se cijepe, ako uz status cijepljenosti vezuju određena prava. Te će se rasprave, zasigurno, narednih mjeseci voditi u Njemačkoj, ali će, vrlo vjerojatno, stići i do nas.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu