Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako god prošao drugi krug, u Splitu je upravo završila jedna užasna era

Kako je lijevo-centristički Split, u strahu da HDZ i Kerum opet idu u drugi krug, masovno podržao Ivicu Puljka

Opara je, sa svim svojim manama i problematičnim pristupima gradu, najbolje što je HDZ mogao ponuditi. Kako se ujedno smatralo i da je on netko tko je dobar s Plenkovićem, ostaje misterij zbog čega se taj samoubilački čin dogodio

Bilo je to jasno i u momentu kad se ta odluka donijela, ali sad je očito i široj javnosti, da je odluka HDZ-a da se zahvali Andri Krstuloviću Opari i ponudi novog kandidata za gradonačelnika bila potpuni promašaj.

To još uvijek ne znači kako je nemoguće da Mihanović na kraju pobijedi, iako Puljak ima znatno veće šanse, jer će mašinerija vladajuće stranke napraviti sve spriječi njegovu pobjedu, ali Opara bi u tom srazu imao neusporedivo veće izglede.

Istina je da Split nijednom još nije dao drugi mandat aktualnom gradonačelniku, ali je također činjenica i to da je Opara sa svim svojim manama i problematičnim pristupima gradu, najbolje što je HDZ mogao ponuditi. Kako se ujedno smatralo i da je on netko tko je dobar s Plenkovićem, ostaje misterij zbog čega se taj samoubilački čin dogodio.

HDZ je na dobrom putu da izgubi Split

Službeno objašnjenje kako je do toga došlo zbog Oparine teške bolesti jednostavno nije uvjerljivo i nitko živ u to ne vjeruje, uključivši i još uvijek aktualnog gradonačelnika.

No, krajnja posljedica je da je HDZ na dobrom putu da izgubi Split, što je naravno sjajna vijest.

Međutim, ako se to i dogodi, teško će izgubiti i županiju koja i jeste skrojena tako da je gotovo nemoguće da je ta stranka izgubi, ali neće biti nezanimljiv drugi krug između sad već legendarnog Blaženka Bobana i Ranka Ostojića koji je tijesno dobio nešto više glasova od Ante Pranića i ušao u drugi krug.

Definitivan kraj Željka Keruma

Teško je i zamisliti veću sadržajnu razliku između protukandidata, kao onu između Bobana i Ostojića. HDZ se u Splitu jasno, zbog duboke ukorijenjenosti i činjenice da uvijek ima garantiranih oko 25 % glasova, neće raspasti, ali poraz bi mogao biti jako bolan.

Međutim, prava vijest izbora je definitivan kraj političkog fenomena zvani Željko Kerum, koji je vrlo ružno podnio taj poraz, još jednom na nacionalnoj osnovi izvrijeđavši Bojana Ivoševića kandidata za zamjenika Ivice Puljka i višegodišnjeg aktivista.

Posve je nevjerovatno i zahtijeva čitavu studiju objasniti činjenicu njegovog uspjeha u gradskoj politici, u kojoj je ustvari bio na vlasti otkad je ušao u političku borbu. Nije ni sada zanemariv broj glasova koje je dobio, ali Kerum bez vlasti je čovjek koji nikoga ne zanima, kao što ni politika u toj situaciji ne zanima njega, ukoliko nije u poziciji da dijeli plijen.

Puljak predstavlja kontinuitet centrističkog Splita

Čak i kad bi Mihanović na kraju dobio, teško je očekivati Keruma u novoj većini, a posebno u ulozi nezaobilaznog faktora. Stoga je Kerumov definitivni poraz, ne samo najbolja vijest s ovih izbora, nego i kraj jedne ere.

Ivica Puljak, čovjek s najvećim izgledima da postane novi splitski gradonačelnik, zbog čega je umnogome i raskolio vlastitu stranku, dočekao je sretan trenutak i činjenicu da je lijevo-centristički Split u strahu da se ne ponovi situacija ulaska HDZ-a i Keruma u drugi krug, masovno podržao njega.

Puljak predstavlja jasni kontinuitet onog centrističkog Splita koji je još u devedesetima stvorio situaciju u kojoj je HSLS bio najjača stranka u gradu. Ukoliko Puljak na kraju dobije, bit će zanimljivo promatrati njegov odnos s, već spomenutim Ivoševićem, jer je ta koalicija sklopljena iz matematike i dolaze iz sasvim različitog političkog backgrounda.

Osipa se SDP-ova stara glasačka baza

Splitski SDP je pak nastavio stagnirati, ali znakovita je činjenica da je svako ozbiljno predizborno istraživanje pokazalo kako njihov kandidat ima najveću potporu među biračima starijim od šezdeset godina. Što jasno ukazuje na to da se glasačka baza stare ljevice koja iz sentimenata glasa za SDP polako, ali nepovratno osipa, a nove baze nema, niti su je zaslužili.

Nova pak ljevica, oličena u koaliciji Možemo, istoimene stranke i Pametnog za Split i Dalmaciju, s Jakovom Prkićem i najvećim dijelom nekadašnjih vijećnika stranke Pametno, na čelu s Tamarom Visković i Jakovom Prkićem, pokazala je da ima potencijal i da bi mogla uskočiti na mjesto upražnjene ljevice.

Split je uspio iskoračiti u novo vrijeme

I na koncu, profesorica Branka Ramljak je zajedno s poduzetnikom Tomislavom Mamićem uspjela ući u vijeće, dok je, sada neskriveno klerikalni Most obranio relevantnost u Splitu.

Dobra vijest je što ni Domovinski pokret, kao i sve ostale inačice desnice nisu uspjele prijeći prag. I ostaje nam tako, kao i uvijek razmrvljeno vijeće i neizvjestan drugi krug u kojem Puljak ipak ima veće šanse, kao i realnu mogućnost da formira većinu u vijeću, bez HDZ-a i Keruma.

Sve to skupa ukazuje na činjenicu da je Split uspio iskoračiti u novo vrijeme i riješiti se koalicije koja ga je do sada vodila.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više