Politika & Kriminal

Kako je afera Janaf postala još jedna tema oko koje se predsjednik i premijer javno svađaju

Milanović kaže da je Plenković znao za istragu, ovaj odvraća da je bivši premijer očito kršio ovlasti

FOTO: SCREENSHOT HRT

Hrvatskim medijskim prostorom posljednjih nekoliko dana dominira afera JANAF, korupcijski skandal otvoren kada je 19. rujna uhićen predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević. Uskoro se doznalo da se Kovačevića sumnjiči za pogodovanje pri dodjeli poslova Elektrocentru Petek, tvrtki iz Ivanić grada čiji je vlasnik Krešo Petek navodno podmitio šefa JANAF-a s 1,96 milijuna kuna. Trebalo je nekoliko dana da u javnost izađe više detalja o akciji DORH-a i Uskoka. Kada je postalo jasno da se navodna primopredaja mita dogodila još u studenom prošle godine, predsjednik Zoran Milanović javno je kritizirao istražitelje.

Predsjedniku je zasmetalo to što direktor Janafa Kovačević i poduzetnik Petek nisu uhićeni tijekom navodne primopredaje mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja. “Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva milijuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo”, izjavio je Milanović i dodao:

„Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?” Predsjednik je još konstatirao kako njemu “ova istraga nije jasna”. Milanović je požurio ograditi se od navoda kako je blizak s osumnjičenim Kovačevićem, koji je svojevremeno bio član SDP-a. “Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar”, ustvrdio je Milanović.

Plenković sve vidi kao uspjeh u borbi protiv korupcije

U prvim reakcijama premijer Andrej Plenković aferu JANAF pokušao je iskoristiti kako bi javnosti pokušao uvjeriti u predanost svoje Vlade borbi protiv korupcije. Premijera pri tome nije zasmetala činjenica da je jedan od glavnoosumnjičenih, uz spomenute Kovačevića i Peteka, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. „Naša vlada se zalaže za borbu protiv korupcije i zato dajemo podršku DORH-u, USKOK-u i PNUSKOK-u u svojem radu. Svatko za kog se utvrdi da je kriv, odgovarat će. Borba protiv korupcije je stalna”, kazao je premijer.

Mediji su u međuvremenu otkrili nove detalje o najvažnijim sudionicima u aferi, pa je tako javnost doznala za „Klub“ na adresi Slovačka 9 u Zagrebu, prostor u kojem je Kovačević organizirao druženja ljudi iz biznisa i politike. Sinoć je tjednik Nacional objavio da je u „Klubu“ bio i suprug bivše predsjednice RH Jakov Kitarović, i to baš onoga dana kada je Petek navodno predao novac šefu Uprave JANAF-a.

Milanović misli da je premijer sve znao

Nova saznanja o aferi potaknula su drugi istup predsjednika Milanovića, koji je danas ponovio kako mu se čini da su nejasnoće oko istrage brojne, rekavši i kako se tu „skriva nešto puno opakije i ozbiljnije“. Predsjednik je optužio premijera Plenkovića i ministar unutarnjih poslova Davora Božinovića da su znali za sumnje u korumpiranost Dragana Kovačevića, a ovaj je usprkos tome reizabran za predsjednika Uprave JANAF-a. „Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da mandat na raspolaganje”, rekao je Milanović novinarima.

Milanović je kazao kako je on za vrijeme predsjedničkog mandata znao detalje o sličnim istragama. „Zna se tko vodi istrage, to je DORH, zna se tko je informiran, a to je ministar unutarnjih poslova i premijer. Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svijetu nema tajni. Nije me SOA obavijestila, jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji je radio USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutarnjih poslova, o tome sve zna predsjednik Vlade”, rekao je Milanović.

Zašto se čekalo s uhićenjem?

Potom je Milanović otvoreno optužio DORH. „Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo“, rekao je, dodavši kako smatra da je istraga predugo trajala. „Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, corpus delicti, u tom trenutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije“, kazao je i nastavio:

„U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste 10 mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo 10 mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja?” Predsjednik je dodao kako je znao da je Jakov Kitarović, bio u zgradi kada je Petek navodno davao mito Kovačeviću. “Ali nije problem u Jakovu Kitaroviću. On nema veze s tim kaznenim djelom. Ali koga su imali na meti, na nišanu, ako ne nekoga tko direktoru firme daje 2 milijuna kuna mita?”, upitao je Milanović.

Kršenje ovlasti bivšeg premijera?

Na predsjednikove optužbe ubrzo je odgovorio premijer, koji je još jednom kazao kako on nije znao ništa o istrazi, neizravno prozvavši Milanovića da je priznao kako je kršio ovlasti kada je bio predsjednik Vlade. „To je za hrvatsku javnost kapitalna rečenica, da nije svejedno tko je na čelu Vlade. To može biti netko koga zanima što radi DORH, policija i USKOK i želi detaljno znati što se događa u kojoj istrazi. Mene ne zanima. Politika mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a je da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i policija i to je borba protiv korupcije. Niti znati niti utjecati”, rekao je Plenković.

Odlučno je opovrgnuo da je znao za mogućnost da je Dragan Kovačević korumpiran. „Da tako nešto znam ja ili ministar Ćorić, koji je bio ministar tada, Kovačević sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika Uprave”, kazao je Plenković. Dodao je kako je uvjeren da ni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije znao za istragu protiv Kovačevića. “Policija radi svoj posao. Ti procesi ide u jako uskom krugu ljudi. Ne može se voditi to pred mikrofonom”, poručio je premijer.

‘Milanović je nervozan’

Na pitanje zbog čega gradonačelnik Velike Gorice Barišić nije izbačen iz HDZ-a dok je Josipa Rimac, optužena u drugoj korupcijskoj aferi, izbačena iz stranke, Plenković je odgovorio kako su stvari kod Rimac bile jasne, a Barišić je trenutno običan član HDZ-a. “Ako postoji istraga i one su tajna ja za njih ne znam niti ne želim znati, ne zanimaju me. Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem”, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Plenković je nekoliko puta naglasio kako je Milanović „nervozan“, pozvavši ga da objasni svoje veze s osumnjičenim šefom Uprave JANAF-a. “Neka Milanović objasni zašto je on tako nervozan, ako je išao u taj klub“, kazao je premijer, koji je na kraju istupa ljude iz DORH-a pozvao da izađu pred javnost i odgovore na Milanovićeve optužbe, odnosno, kako je to Plenković sročio, da „objasne svoju metodologiju“.

Nastavite čitati