Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako je brbljavi poduzetnik utopio HDZ-ovog gradonačelnika: 'Dražen i ja smo se sve dogovorili'

Krešo Petek snimljen je u dogovorima s gradonačelnikom Draženom Barišićem

Istražitelji koji su mjesecima pratili ivanićgradskog poduzetnika Krešu Peteka uvjereni su da su uspjeli prikupiti dovoljno dokaza o njegovim dogovorima s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem (HDZ). Obojicu ih se u posljednjoj antikorupcijskog istrazi tereti za sudjelovanje u namještanju natječaja za izgradnju pročistača i javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Peteku je u petak navečer određen istražni zatvor da u nastavku procesa ne bi utjecao na svjedoke. Barišić se, pak, nakon što mu je u petak ujutro Sabor skinuo zastupnički imunitet sam javio policiji koja ga je uhitila.

Namjestili su i one koji su namještali natječaje

USKOK tvrdi da je Petek s Barišićem, ali i osumnjičenim gradonačelnikom Nove Gradiške Vinkom Grgićem, te šefom Janafa Draganom Kovačevićem namještao javne natječaje za svoju firmu Elektrocentar Petek.

Doslovno su, navodi se u rješenju o provođenju istrage, čak i poslovi provedbe natječaja dodjeljivani firmama koje su bile u dogovoru s Petekom, te je sve prilagođavano upravo njegovim poslovnim mogućnostima i zahtjevima.

Godinu dana tajnog praćenja i snimanja

Peteka i Barišića istražitelji su u više navrata snimili kako se sastaju u jednom velikogoričkom restoranu. Vidjeli su se tamo i 3. veljače ove godine, dok je još trajao natječaj za radove na pročistaču čija je procijenjena vrijednost bila oko 97 milijuna kuna.

Kad se toga dana sastajao s Petekom, Barišić je, kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, u isti restoran pozvao i Tomislava Jelisavca, direktora VG Vodoopskrbe, koja je bila nositelj projekta.

Dokumente za natječaj dobio je na sticku?

“Ovaj će danas doći u 15 do 12…. ono kaj smo jučer razgovarali… ja ću s njim biti u Mon Amiju kratko… hoćeš ti navratiti na kavu, desetak minuta”, pozvao je Barišić Jelisavca na sastanak. Istražitelji vjeruju da su njih dvojica s Petekom tada i dogovarali detalje natječaja za pročistač.

Već u 13:05 sati tog istog 3. veljače Petek javlja detalje osobama s kojima izrađuje natječajnu dokumentaciju: “Slušaj me molim te. Ja sam dobil sad zadnju dokumentaciju za VG, imam ju kod sebe na sticku”.

I idući dan snimljen je kako govori: “Znači ja od jučer imam novi podatak…. jučer smo se Dražen i ja dogovorili”.

Petek je dobio natječaj kojeg je namjestio

Iz ovoga USKOK zaključuje da je gradonačelnik Barišić doista pogodovao Peteku. Sve se to, vjeruju istražitelji, i dokazalo početkom srpnja ove godine kada je Elektrocentar Petek doista i dobio posao s pročistačem za koji mu se grad Velika Gorica obvezao isplatiti nešto više od 148 milijuna kuna.

Međutim, da su u realizaciji projekta mogli biti suočeni s problemima, proizlazi iz tajno snimljenog razgovora Katarine Gašparac iz VG Vodoopskrbe, također jedne od osumnjičenih u ovoj aferi. Ona je, navodi USKOK, isti dan kada su ponude otvorene, dojavila tu informaciju Romanu Periću iz tvrtke Ekonerg.

“Znaš, imali smo otvaranje ponuda za uređaj danas”, javila mu je 1. srpnja ove godine u 14:31 sati. Kada mu je objasnila da su prihvatili ponudu Elektrocentra Petek jer su bili 20-ak milijuna kuna jeftiniji od Strabaga koji se također javio, uslijedila je znakovita Perićeva reakcija: “Isuse, samo ne njih”. Zatim je i objasnio što je pod time mislio.

Kako je gradonačelnik Ploča odbio Peteka?

“Ako hoćeš direktoru (Jelisavcu op.a.) reći… Ja sam im sad garanciju naplatio na jednom projektu… To je strava… To kad oni uđu u to, to bumo se ubili s njima, odnosno vi”, objašnjava Perić zašto je po njegovom mišljenju Petek bio loš odabir za projekt pročistača.

Zatim u tajno snimljenom razgovoru navodi još neke detalje. Opisuje kako su s Elektrocentrom Petek imali problema na velikom projektu elektrane na drvnu bio masu u Žakanju. Petek je tamo bio glavni izvođač. Perić tvrdi kako je kasnio godinu dana skoro, a probleme je, kaže, s njima imao i na radovima u Ludbregu.

“To je bilo strašno”, dodao je sugovornik Katarine Gašparac. Upozoravajući ju dalje Perić je naveo i primjer iz Ploča. Tamo ih je, kako je rekao, gradonačelnik molio da “ako ikako mogu ne odaberu Peteka”, iako je imao jeftiniju ponudu.

Kako je namješten natječaj za javnu rasvjetu?

Barišić i Petek, prema do sada prikupljenim dokazima. dogovarali su se i oko natječaja za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici vrijednog oko 33 milijuna kuna.

Naime, Petek je snimljen kako razgovara s jednim od potencijalnih suradnika na tom projektu. Ovaj mu je u razgovoru 10. listopada lani rekao: “Imamo adut u ruci, ako se napiše tender koji mora nadzirati, da se drugi mogu j…..”.

Na to mu Petek uzvraća: “Radim na tome…. Jučer sam sedel, prije sedam dana sam sedel…. nisam svemoguć…”

Snimljeni susreti Peteka i gradonačelnika

A s kim je to sjedio Krešo Petek? USKOK tvrdi da je riječ o sjedenju, odnosno sastancima upravo s gradonačelnikom Barišićem nekoliko dana ranije. Zabilježena je, među ostalim, poruka što ju je 1. listopada poslao Barišiću: “Može brza kava oko 13”. Barišić uzvraća da može i zakazuje sastanak u Maloj Mlaci.

Njih dvojica, s punim rukama papira, sastaju se ponovno i 9. listopada. Peteka je najprije kamera snimila kako ulazi na autocestu kod Ivanić Grada, a zatim su ga pratili do restorana u Velikoj Gorici u kojem se uobičajeno nalazio s Barišićem.

Ubrzo je stiže i Barišić. U restoranu ostaju oko sat vremena.

Petek je bio zadovoljan: ‘Sve je po mojem’

Natječaj za rasvjetu srušen je negdje početkom ove godine. Nakon toga slijedi nova serija sastanaka između Barišića i Peteka, Policajci su ih zajedno snimili u restoranu 3. ožujka oko 14 sati, da bi zatim, 12. ožujka Petek tražio porukom novi sastanak: “Lp, može sutra Monami, između 12 i 13, rizoto”. Barišić kratko odgovara: “Da”.

Nakon tog rižota Petek svojim poslovnim suradnicima javlja: “Sve po mojem…. dokumentaciju prvo k meni i ti i ja na usuglašavanje i onda ide van”. To je, tvrdi USKOK, još jedan dokaz da mu je gradonačelnik Barišić dopustio da skroji uvjete natječaja za javnu rasvjetu upravo o mjeri svoje firme.

Ovaj natječaj, kako smo već pisali, nije realiziran, jer je policija prije par dana odlučila finalizirati operaciju i pohapsiti osumnjičene.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više