Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako je HDZ-ov neugodan poraz u Zagrebu srušio mit da su Bandićevi birači ustvari njihovi

HDZ jest prolazio gadno na izborima u Zagrebu, ali provlačila se priča kako je glavni razlog tome činjenica da je, zapravo, pravi kandidat HDZ-a - Bandić

Prilično je jednostavno zaključiti kako je SDP u Zagrebu prošao očajno loše. Prije četiri godine, doduše, nisu imali svog kandidata za gradonačelnika, već su podržali Anku Mrak Taritaš, no 7,8 posto Joška Klisovića dovoljno govore.

Još je očitiji podbačaj u Gradskoj skupštini, SDP je osvojio nešto manje od devet posto glasova, a 20,78 posto iz 2017. godine (istina, u koaliciji s HNS-om, HSU-om, HSS-om, Strankom umirovljenika i bivšom strankom Ive Josipovića) je bilo označeno kao – poraz.

Neočekivani podbačaj HDZ-a

Međutim, pad SDP-a je zbog svega što se u toj stranci u glavnom gradu događalo godinama, možda i desetljeće unatrag, te zbog plimnog vala Možemo! bio je posve očekivan. Ono što se nije očekivalo je da će ovako podbaciti – HDZ.

HDZ jest prolazio prilično gadno na izborima u Zagrebu od početka ovog stoljeća, ali na posljednja dva izborna kruga se provlačila priča kako je glavni razlog tome činjenica da je, zapravo, pravi kandidat HDZ-a – Milan Bandić.

Kako je prolazio HDZ u skupštini

Bandića, međutim, više nema na izbornim listićima. Njegovi glasači, međutim, ne samo da se nisu okrenuli HDZ-u, što se u određenom postotku sigurno očekivalo, nego su se od HDZ-a okrenuli i neki dosadašnji birači te stranke.

Davor Filipović je, doduše dobio više glasova nego dvoje prethodnika u HDZ-ovom jurišu na Zagreb, no lista Plenkovićeve stranke je prošla čak i gore nego na izborima 2013. i 2017. godine kad se na Zagreb išlo s Margaretom Mađerić i Dragom Prgometom.

HDZ-ova lista za Gradsku skupštinu je, naime, 2013. godine osvojila 14,72 posto glasova. Prije četiri godine bili su na 11,96 posto, a jučer je HDZ dogurao do 11,3 posto glasova. Pad se tako nastavlja, a za njega, kao ni SDP-u, jedini, pa ni glavni krivac očito se nije zvao Milan Bandić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više