Kako je izbor pomoćnika ministara pokazao da Vijeće za suradnju Mosta i HDZ-a baš i nema smisla

Nemogućnost usuglašavanja upućuje na konfuziju u redovima vladajućih

ZADNJA IZMJENA: velj 11, 2016
Foto: PIXSELL

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice između ostalog imenovala i nekoliko pomoćnika ministara, a ostali su i neki stari, koji su prvo formalno razriješeni pa potom ponovno imenovani. Ta vijest inače ne bi imala veći značaj od formalnog, no budući da o kadroviranju u ministarstvima odlučuje Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, izbor pomoćnika ministara pratili su prijepori i već uobičajeno dugotrajno pregovaranje.

Tako je jučer predsjednik Mosta Božo Petrov najavio da će se imena zamjenika i pomoćnika ministara znati u roku od tjedan dana, s time da će u četvrtak (danas) biti izabran određeni broj pomoćnika ministara u kvotama Domoljubne koalicije i Mosta, odnosno u svim ministarstvima.

Brkić kazao da će izbor pomoćnika biti idući tjedan

Milijan Brkić je pak nakon okončanja jučerašnjeg višesatnog sastanka Vijeća kazao: “Bila je namjera da to riješimo sutra parcijalno, ali smo postigli suglasje da ne rješavamo parcijalno nego da to bude jedno cjelovito rješenje na sljedećoj Vladi. Do tada ćemo odraditi sve predradnje – koordinacije, intervjue s kandidatima i s ministrima”.

Dakle, po Brkiću, danas nije trebao biti imenovan nijedan pomoćnik ni zamjenik ministra, već je, kako je sam rekao, dogovoreno da se svi imenuju na sljedećoj sjednici Vlade idući tjedan.

Ministar ne zna tko su mu pomoćnici

Da sve bude još konfuznije, ministar gospodarstva iz redova Mosta Tomislav Panenić kazao je ranije danas da ne zna iz koje stranke će biti pomoćnici u njegovom resoru te da će Most večeras imati sastanak vezano uz biranje pomoćnika i zamjenika, prenio je Tportal. Nakon toga su na sjednici Vlade pomoćnicima ministra gospodarstva imenovani Zdeslav Matić, Željko Pravdić i Ivan Sertić.

Tomislav Panenić
Tomislav Panenić PIXSELL

Ivana Brkić, reporterka Nove TV, na svom je Twitteru tim povodom objavila: “Paneniću imenovano troje pomoćnika, a on kaže da će popis kandidata vidjeti tek večeras”.

Pomanjkanje koordinacije

Iako je šef HDZ-a Tomislav Karamarko večeras kazao kako Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta dobro funkcionira te dodao kako su “sad u situaciji kad treba rješavati i neke opreativne dijelove dogovora s MOST-om, a ljudi koji vode reforme moraju biti stručni”, činjenica je da dugotrajni pregovori oko pomoćnika i zamjenika ministara ukazuju prvenstveno na nemogućnost usuglašavanja stavova između dva bloka koji čine hrvatsku vlast, kao i na pomanjkanje koordinacije među ljudima koji su njihovi članovi.

Koliko će to naštetiti stvarnom okretanju toliko spominjanim reformama, i kad će se one doista početi odvijati (ako se o njima uspiju usuglasiti), tek ostaje da se vidi. No, razloga za optimizam – po svemu što smo dosad imali prilike čuti i vidjeti – baš i nema.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program