Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako je izgledalo divljanje u Desincu: 'Okružili su vozilo i ubacili baklju, mogli su zapaliti policajce'

Ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca

21.05.2022., Zagreb -Ekskluzivne fotografije tucnjave izmedju Torcide i policije.  U subotu u 21.35 sati na autocesti A1 kod odmorista Desinec navijaci Hajduka napali su policajce koji su ih organizirano pratili s utakmice u Zagrebu. Odbijajuci napad policija je uzvratila vatrenim oruzjem kojim su ranjena dvojica napadaca, a u napadu je ozlijedjeno desetak policajaca. Photo: Pixsell/PIXSELL
FOTO: Pixsell/PIXSELL

Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke, opisao je na policijskoj presici kako je izgledao sukob Torcide i interventnih policajaca sinoć u Desincu. Kazao je kako je policija sve dobro pripremila za utakmicu te da ništa nije ukazivalo da će se incident dogoditi. Tvrdi da je privedena 21 osoba, te da ih je 10 prekršilo javni red i mir, uz nešto prekršaja Zakona o sportskim natjecanjima, vezano uz pirotehnička sredstva. Kazao je da je dio osoba već pušten.

I on je kazao kako dio navijača nije želio ući na tribine i da su za njih organizirali povratak kući nakon što je počela utakmica. Oko 260 vozila je bilo u koloni i sve je, kazao je, bilo u redu do Desinca, kada se kolona namjerno zaustavila i zauzela sve tri trake te blokirala policijsku pratnju. Kazao je kako su po zaustavljanju navijači namjerno na policajce bacali zapaljene bengalke i rakete. Dodao je kako su trgali znakove i protupožarne aparate

Policajci pucali u zrak i betonsku površinu

“Oni su na jedan vrlo ružan, nehuman i bahat način izvršili napad na tih 16 policijskih službenika”, istaknuo je. Dodao je kako je tim policajcima bilo vrlo teško priskočiti upomoć te da su se kolege probijale do njih. Ponovio je kako su meci ispaljeni u cilju zastrašivanja i poziva u pomoć.

“Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara”, rekao je.

Rašić tvrdi da su policajci koji su dolazili u pomoć kolegama također zaustavljeni te su bili prisiljeni pucati. “Nakon toga su se probili i pridružili kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijskom vozilu. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu”, rečeno je.

Ranjeno četvero navijača, za dvojicu doznali danas

Kazao je kako su dva navijača ozlijeđena vatrenim oružjem te da je jedan zadobio teške ozljede u vidu propucavanja potkoljenice te da je jedan zadobio lake tjelesne ozljede. “Imamo informaciju da se danas javio u Splitu jedan navijač koji ima propucanu nogu. No on nije zadržan. Onda smo dobili informaciju da se prijavio još jedan koji bi mogao isto imati prostrjelnu ranu”, kazao je Rašić.

Sve skupa je ozlijeđeno oko 35 osoba, od kojih 15 navijača i 20 policajaca. Očekujemo da će se određeni dio još javiti liječnicima. Također postoji mogućnost prekvalifikacije ozljeda”, rekao je te dodao kako je očevid trajao cijelu noć, te da su zbog nje bile zatvorene trase autoceste.

“Očevid je završen oko 11 sati. Obrađeno je oko sto i nešto predmeta. Privedena su 43 navijača i radi se kriminalističko istraživanje. Postoji osnovana sumnja da su izazvali nerede za koje je propisana i zatvorska kazna do pet godina zatvore”, zaključio je šef policije Zagrebačke županije.