Politika & Kriminal

Kako je Izrael inscenirao kopnenu invaziju i namamio Hamas u zamku. Zatim su na njih bacili 500 tona bombi

U noćnom napadu na tzv. sustav tunela Metro, kojim se služi Hamas, sudjelovalo je 160 izraelskih aviona

A Palestinian boy walks inside a tunnel used for military exercises during a weapon exhibition at a Hamas-run youth summer camp, in Gaza City, on July 21, 2016. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
FOTO: AFP

Izraelska vojska u subotu je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze.

Visoki vojni časnik u subotu je kazao da je 160 borbenih zrakoplova tipa F-16 i F-35 sudjelovalo u noćnom napadu na tzv. sustav tunela “Metro”.

Nije sigurno je li u sukobu ubijen ijedan borac Hamasa. “Potencijalno ih je, međutim, stotine”, izjavio je časnik.

Izrael tvrdi da se radi samo o komunikacijskoj grešci

Strani mediji su optužili izraelsku vojsku za manipulaciju zbog Twitter posta objavljenog neposredno prije napada u kojem se navodi da su izraelske kopnene trupe u Gazi.

Prema medijskim navodima, to je potaknulo mnoge borce Hamasa da se povuku u tunele, nakon čega su izraelski avioni bombardirali Metro oko 40 minuta.

Vojska je porekla navode o ciljanoj manipulaciji u svrhu stvaranja zamke za militante. Tvrdi da je bila riječ o komunikacijskoj grešci i da nijedan izraelski vojnik nije ušao u Gazu.

Od ponedjeljka napali više od 650 ciljeva u Pojasu Gaze

Izrael je od ponedjeljka, kada su sukobi počeli, napao više od 650 ciljanih područja u Pojasu Gaze, rekao je vojni dužnosnik. Dodao je da je uništeno 31 postrojenje za izgradnju raketa koje pripada Hamasu i džihadističkim skupinama i da Hamas trenutno ne može stvoriti više raketa.

“Vrlo je teško izvršiti napad usred naseljenog područja, ali to je jedini način za zaustavljanje Hamasa”, rekao je časnik. Kazao je da vojska ne pokušava pogoditi civile i da se kraj sukoba još ne nazire.

Iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno oko 2300 raketa. Izrael je objavio da je njegov proturaketni sustav Iron Dome uspješno presreo oko 90 posto ispaljenih raketa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu