Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako je Lucić nudio mito Hedlu: 'Ono što ćeš ti od redakcije dobiti, ja ću te honorirati jedan naprema tri'

Što je uopće HDZ-ov Lucić nudio našem novinaru, evo transkripta razgovora

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Uskoka te u sudski spis kao dokaz uvrstio privatnu audio-snimku razgovora Telegramovog novinara Drage Hedla i HDZ-ova saborskog zastupnika Franje Lucića, kojeg tužiteljstvo tereti za nuđenje mita novinaru, objavio je danas Županijski sud u Osijeku.

Uskok se žalio nakon što osječki Županijski sud u svibnju nije potvrdio optužnicu protiv Lucića, jer je sjednica optužnog vijeća prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji transkript telefonskog razgovora između Lucića i Hedla.

Transkript razgovora

No što je uopće HDZ-ov Lucić rekao našem novinaru i zašto? Evo transkripta razgovora koje možete preslušati u nastavku:

LUCIĆ: Ako me možeš razumit’, ako me ne možeš razumit’, ako to tebi nešto znači, ako to košta, ne znam kol’ko, kol’ko ćeš novaca za to dobit’, ja ću tebi to platit’ jedan naprama tri. Dakle, nisu u pitanju novci. Ako te mogu kao čovjeka zamoliti dobro, ako ne, ja prepuštam sve tebi u ruke, a ja ti stojim na raspolaganju.

LUCIĆ: To što ćeš pisat’, to ću ja tebi honorirat’ kol’ko ti dobiješ puta tri, da ti ne izgubiš.

HEDL: Nisam čuo, nisam razumio. Prekinulo je nešto. Možete li ponoviti, molim vas?

LUCIĆ: Ovo što ćeš ti od redakcije dobit’, znači, ja ću tebe honorirat’ jedan naprama tri. Ako to bilo tisuću, ja ću tebi dati tri tisuće. Lupam sada. Ja znam da ti živiš od tog posla, ali te molim… Ništa… Znaš, nećeš ti ništa dobit’, to je staro osam godina, a meni stvaraš probleme. Ja kad to riješim, ja sam gotov, ja više nemam obaveza prema nikome.

Kontroverzno poslovanje i stečaj tvrtki

Dakle, HDZ-ov saborski zastupnik Lucić nudio je mito novinaru Telegrama tražeći zauzvrat da ne piše o njegovom kontroverznom poslovanju i stečaju tvrtki u njegovu vlasništvu. Lucić je novinaru Telegrama u telefonskom razgovoru rekao kako mu je – odustane li od teksta koji priprema – spreman platiti tri puta više nego što će mu za tekst platiti redakcija Telegrama.

Bio je vrlo eksplicitan u toj ponudi, ne ostavljajući nikakve sumnje na što misli i ponovio je to u dva navrata: ”Ono što ćeš ti od redakcije dobiti, ja ću te honorirati jedan naprema tri, ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće”, rekao je Lucić novinaru Telegrama.

Specijal o Lucićevim mutnim poslovima više možete pročitati ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu