Kako je Marijana Petir inicijativom u EU parlamentu dosta razljutila Grke

Petir je pozvala na stvaranje neformalne skupine 'prijatelja Makedonije'

ZADNJA IZMJENA: sij 19, 2016
Foto: PIXSELL

Poziv na stvaranje neformalne skupine “prijatelja Makedonije” u Europskom parlamentu, što je incijativa hrvatske eurozastupnice Marijane Petir, izazvao je burne reakcije grčkih zastupnika, piše EurActiv.

Iako je većina zemalja EU-a priznala Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, spor oko naziva s Grčkom blokirao je makedonski put u NATO i EU.

Skupina postojala od 2009. do 2014.

Neslužbena skupina prijatelja Makedonije osnovana je i postojala u prethodnom sazivu Europskog parlamenta (2009.-2014.) i činili su je eurozastupnici različitih skupina kojima je zajednička bila želja da se toj balkanskoj zemlji pomogne u europskim integracijama.

Marijana Petir (HSS, EPP) predložila je da se takva skupina ustanovi i u ovom sazivu EP-a. Ona je za EurActiv rekla da EU “mora službeno otvoriti pregovore s Makedonijom” jer je zemlja za to spremna. “Snažno vjerujem da će se to uskoro dogoditi”, rekla je Petir, dodajući da Makedonija kontinuirano napreduje.

Spor s Atenom oko imena države trebao bi se rješavati paralelno s usklađivanjem makedonskog zakonodavstva s europskom stečevinom, kazala je Petir.

“Pozivam kolege grčke zastupnike da nam se pridruže u konstruktivnoj raspravi koja bi pridonijela makedonskoj budućnosti u EU-u”, rekla je hrvatska zastupnica.

Grci poslali pritužbe

Velika većina grčkih zastupnika na taj je poziv odgovorila slanjem pisane pritužbe predsjedniku EP-a Martinu Schulzu i predsjedniku Europske pučke stranke Manfredu Weberu.

Zastupnici Nove demokracije (desni centar), koji su kolege Marijane Petir u EPP-u, napisali su da takvi prijedlozi, čak i kad se podnose “pod krinkom neslužbenih”, samo stvaraju lažni dojam.

“Europska vrata će Makedoniji ostati zatvorena jer ne prihvaća europska načela i vrijednosti,… iskazuje veliki demokratski deficit i kontinuirano zaostaje na polju zaštite ljudskih prava”, napisali su Grci.

Istodobno su ljevičari iz Sirize Petir optužili da potkopava pregovore u sporu oko imena pod okriljem UN-a, kao i nedavno poduzete grčke mjere s ciljem gradnje povjerenja između Atene i Skoplja. “Ujedno i krši odluke EU-a i UN-a da je službeno ime te zemlje Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”, napisali su zastupnici Sirize.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program