Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako je moguće da Hrvoj Šipek i dalje vodi DORH? Ovo su sve neistine koje je izgovorila o slučaju Žalac

Danas objavljeno otkriće finalni je udar na vjerodostojnost glavne države odvjetnice

Danas su objavljeni novi detalji koji dodatno teško kompromitiraju glavnu državnu odvjetnicu. Iako tjednima rezolutno tvrdi kako nije znala ništa o tome što je USKOK poduzimao u slučaju Gabrijele Žalac i afere softver, Jutarnji list piše kako je Hrvoj Šipek sudjelovala na sastanku tijekom kojeg je odlučeno da se protiv bivše ministrice neće pokrenuti istraga.

U lipnju 2020. Zlata Hrvoj Šipek te Darko Klier, voditelj kaznenog odjela DORH-a, bili su na sastanku sa šeficom USKOK-a Vanjom Marušić te njezinom zamjenicom Aleksandrom Vučinić, koja je bila zadužena za predmet Žalac.

“Nakon što su pretresli cijeli predmet, prihvatili su zaključak tužiteljice da u danom trenutku nema elemenata za otvaranje istrage”, tvrdi Jutarnji list, ističući kako su taj zaključak prihvatili svi sudionici sastanka. Da je Zlata Hrvoj Šipek na tom sastanku zaključila kako istragu protiv Žalac ipak treba provesti, postupak bi morao biti pokrenut.

Njezina uloga u blamaži

Ovo nije prvo otkriće koje dokazuje kako glavna državna odvjetnica uporno govori neistine, pokušavajući prikriti osobnu odgovornost u kolosalnoj blamaži USKOK-a i DORH-a. Na konferenciji za medije koju je održala s ravnateljicom USKOK-a, Hrvoj Šipek eksplicitno je kazala kako osobno nije znala ništa o izvidima u slučaju Žalac.

Zatim je prošli tjedan na sjednici Antikorupcijskog vijeća i saborskog Odbora za pravosuđe kazala kako nije ni mogla ništa znati o tome, jer su izvidi trajali za vrijeme bivšeg glavnog državnog odvjetnika, Dražena Jelenića.

Tom je prigodom kazala i kako je izvješće o slučaju Žalac u DORH došlo u veljači 2020., dakle prije nego je ona uopće preuzela dužnost. Međutim, nekoliko sati kasnije, u Saboru je na inzistiranje zastupnika Nikole Grmoje ipak morala priznati kako je identičan dokument sa zaključcima o bivšoj ministrici, DORH zaprimio i u ljeto ove godine, dok je ona već debelo bila na funkciji.

Finalni udar na vjerodostojnost

Tada je pak tvrdila kako, iako je njezin ured zaprimio to izvješće, ona ga, citiramo, nije vidjela. Današnje otkriće o sastanku na kojem je ne samo bila informirana o slučaju, nego se i složila sa zaključkom da Žalac nije prekršila zakon, finalni je udar na vjerodostojnost šefice DORH-a.

Zlata Hrvoj Šipek odgovornost je očito pokušavala prebaciti isključivo na ravnateljicu USKOK-a. Kako je Telegramu povrđeno iz više kredibilnih izvora, a iste informacije dobili su i neki drugi mediji, glavna državna odvjetnica prošle je srijede obavijestila Vanju Marušić da je smijenjena. Šefica USKOK-a tu je vijest podijelila sa svim svojim bliskim suradnicima.

Slučaj Žalac vrlo je banalan

No, nakon što se u kuloarima počelo govoriti o postojanju dokumenata koji dokazuju da je Hrvoj Šipek bila suglasna sa svim zaključcima o izvidima protiv Žalac, ona je javno negirala da je uopće namjeravala smjeniti gospođu Marušić.

Odluku o sankcijama, govorila je, donijet će tek nakon što interna istraga pokaže je li bilo propusta. Bez obzira na službene rezultate, DORH će teško uvjeriti javnost u ispravnost USKOK-ovih poteza. Jer slučaj Žalac iznimno je banalan: Telegram je 2019. objavio sve detalje o aferi softver, USKOK je nakon toga proveo izvide i zaključio kako nema elemenata čak ni da se pokrene službena istraga. No Telegramov novinar svoje je zaključke podijelio s OLAF-om koji je pak slučaj proslijedio Europskom uredu javnog tužitelja. Na kraju, europski istražitelji došli su do identičnih činjenica kao Telegram 2019.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više