Kako je papa Franjo, shvativši da ga konzervativni Vatikan prilično koči, jednostavno odlučio raditi sam

Uvelike se razlikuje od svoja dva prethodnika, prilično je tajnovit

ZADNJA IZMJENA: lis. 26, 2016
Foto: Profimedia, LaPresse

Ernest Simoni, 88-godišnji albanski svećenik, gledao je papu Franju na televiziji, ranije ovog mjeseca, kada je zapanjen shvatio da je papa pročitao njegovo ime, piše Reuters. Franjo ga je proglasio kardinalom. Ovaj skromni svećenik proveo je mnogo godina u zatvoru za vrijeme komunističke vladavine. “Nisam vjerovao svojim očima ni ušima. Papa je to izgovorio, ali nisam vjerovao. Pitao sam se je li moguće da govori o nekom drugim Ernestu”, kazao je Simoni za Reuters. To je bio prvi glas i njemu i ostalih 16 novih kardinala koje je papa imenovao istoga dana.

No još značajnije je to što je papa te informacije držao u tajnosti od cijelog Vatikana, svoju odluku objavio je 9. listopada pred tisućama hodočasnika. Ova epizoda samo ilustrira njegov različiti način vladavine, otkada je proglašen 2013. Tajnovit je, pokušava pogurati progresivne ideje kako bi Crkva bila što otvorenija.

Smanjiti moć administracije

Kroz razgovore koje je Reuters obavio s desecima trenutnih i nekadašnjih vatikanskih službenika dobiva se slika o papi Franji. Isusovac koji u prosincu navršava 80. rođendan, svugdje sa sobom nosi svoju crnu aktovku, sam radi dnevni raspored, i sam obavlja većinu poziva. Njegova dva prethodnika Benedikt VXI. i Ivan Pavao II. usko su surađivali s vatikanskom birokracijom, poznatom kao kurija. Franjin pristup ima jasan zadatak – revidirati kuriju.

Kroz godine u vatikanskoj administraciji okupili su se neki od najkonzervativnijih službenika, koje su njegovi prethodnici namjestili u Rimu. Zato Franjo želi smanjiti moć kurije, pa tako i da ih iznenadi nekim svojim odlukama, jer jedino na taj način Crkva može prigrliti one koji se osjećaju marginalizirano, poput homoseksualaca i razvedenih.

Neki kritičari kažu kako se previše oslanja na brze procjene, a drugi su tražili veću transparentnost. Neki kažu da njegove odluke poput osnivanja ministarstva ekonomije i vanjskog savjetodavnog vijeća koje bi činilo osam kardinala iz cijelog svijeta, unose razdor te da je promjene mogao napraviti imenovanjem novih ljudi na postojeće odjele.

Teško je odrediti tko su mu najbliži suradnici

Za Franju je teško odrediti tko su mu najbliži suradnici, što nije bio slučaj s njegovim prethodnicima, čiji su najbliži suradnici postali i sami iznimno slavni. Danas malo tko zna identitete dvojice Franjinih svećenika-tajnika. To su Fabian Pedacchio Leaniz iz Argentine i Yoannis Lahzi Gaid iz Egipta. Obojica imaju dodatne poslove u Vatikanu i ne putuju s njim.

“On ne želi nikakve filtere. Ponekad kaže jednom od tajnika, taj i taj dolazi sada. I to je prvi put da netko od njih sazna za posjet. Ponekad kaže jednom, bez da kaže drugom”, rekla je osoba koja dobro poznaje papu. Ove godine jedan Argentinac je čuvaru u Vatikanu rekao da ga papa očekuje. Morali su telefonirati da utvrde je li riječ o šali, jer papa nikome nije najavio da je pozvao gosta.

Franjo voli kršiti pravila i onda ih promijeniti. Dva tjedna nakon što je proglašen papom, uključio je ženu u liturgijski obred koji je bio namijenjen samo za muškarce. Kasnije je naredio da se to pravilo formalno promijeni u cijelom svijetu.

Sam donosi svoje odluke

Nakon što je izabran imenovao je ljude kojima vjeruje na niže pozicije u Vatikanskim odjelima, gdje mogu biti njegove oči i uši. Na primjer, Pedacchio, Argentinac i papin tajnik, također radi u uredu koji odlučuje tko će postati biskup.

Mons. Battista Mario Salvatore Ricca, Talijan koji vodi kuću u kojoj papa živi, dobio je i namještenje u Vatikanskoj banci, kao veza između nadzornog odbora kardinala i upravnog odbora. Mnogi intervjuirani kažu da se Franjo uvelike oslanja na svoj instinkt o ljudima. Kada mu se netko svidi, može ostati slijep na njegove mane, a kada mu se ne svidi, teško da će okrenuti taj prvi dojam.

Iako mu je zdravlje dobro, Franjo zna reći kako mu je malo vremena ostalo, a mnogo toga mora napraviti. Uz to papa Franjo voli slati signale kako svoje odluke donosi sam. Njegovi prethodnici kada bi razgovarali s medijima na papinskim letovima, iza njih bi stajao tajnik države ili njegov zamjenik. U Franjino doba, ti dužnosnici voze se u prednjem dijelu aviona.

Valerija Bebek
Telegram autor
287 članaka Više o autoru