Politika & Kriminal

Kako je predsjednica u tjedan dana pobjegla od Bujanca, novinara koji joj je izgurao kampanju

Bujica je ozbiljno napala predsjednicu s prijetnjom da 'nema šanse za novi mandat'; gospođa KGK prvi put nije reagirala na prozivku

FOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zanimljive su poruke koje je predsjednici ovaj tjedan poslao Velimir Bujanec, novinar kojem je na početku kampanje 2014. prvom dala intervju i koji ju je počeo gurati bitno prije ostalih medija. Bujica emitirana ove srijede bila je posvećena najavi smjene njezinog najbližeg suradnika, Mate Radeljića, koji je uskoro i službeno uklonjen iz Ureda predsjednice.

Emisija je počela dramatično intoniranim insajderskim dojavama: “Prema pouzdanim informacijama Bujice, predsjednica je smijenila gospodina Radeljića iz jednog jedinog razloga – kako bi se dodvorila Andreju Plenkoviću”, rečenica je iz uvodnog priloga u kojem su hvalili dosadašnje nemale uspjehe Mate Radeljića. Kazali kako je upravo on bio najzaslužniji za micanje biste Josipa Broza Tita, za pokroviteljstvo nad Bleiburgom, odlikovanje Nikole Štedula i svečano primanje predstavnika udruge Jazovke, Macelja i udovice Mire Barešića.

Marko Ljubić, politički analitičar kojeg Bujica rado konzultira, iznio je svoje ne baš optimistično predviđanje: “U javnosti neće lako proći da netko tko je tako rado iskazivao radost zbog hrvatskih sportaša, sada skače u zagrljaj nekome tko iskapča mikrofon hrvatskom narodu i njegovom simbolu Marku Perkoviću Thompsonu”.

‘Nema nikakve šanse za drugi mandat’

Novinarka Bujice izjavila je da zasad nije jasno je li predsjednica odlučila kapitulirati pred premijerom zbog podrške za drugi mandat, ili neke međunarodne funkcije, no zaključila je kako, uz Andreja Plenkovića i Gorana Jandrokovića kraj sebe, nema baš nikakve šanse za drugi mandat.

U možda najzabavnijoj sekvenci emisije, Velimir Bujanec pohvalio je Stipu Mesića i Ivu Josipovića u usporedbi gospođom Grabar Kitarović. “Na Pantovčaku ste imali Tuđmana pa Mesića pa Josipovića i svi su oni brinuli za svoje ljude”, konstatirao je. “Kada bi njihovi savjetnici bili razriješeni ili bi dali ostavke, oni bi išli na veleposlanička mjesta ili bi bili zbrinuti negdje drugdje. Ovdje je malo čudan taj ljudski odnos, da svatko tko ode od Kolinde Grabar Kitarović, ostane na cesti”.

U nekom trenutku krenuli su i na njezinu novu savjetnicu Mirjanu Hrgu, s teorijom kako je ona “bliska Goranu Miliću, a preko njegova sina glasnogovornika Marka Milića i – Andreju Plenkoviću”. Povezali su je i sa šefom Sabora koji im nije nimalo drag: “Hrga je također bjelovarski kadar Miljenka Manjkasa i Gordana Jandrokovića. Sve to upućuje na zaključak da će Kolinda Grabar Kitarović postati fikus Banskih dvora”.

A bio je tako zadovoljan njezinim stavovima

Kada bi je Velimir Bujanec prozvao zbog bilo čega, predsjednica je dosad promptno reagirala. Početkom studenoga poslao je njezinom Uredu upit hoće li gospođa Grabar Kitarović potpisati Marakeški dokument i uskoro je, u bizarnom obratu, na Facebooku objavio dopis koji je primio. “Budite sigurni da neću potpisati Marakeški sporazum”, odgovorila mu je predsjednica što je Bujanec komentirao poetski: “Možda ga potpiše Plenković, možda gospođa Marija Pejčinović-Burić, ali nam je drago što u Hrvatskoj postoje i političari koji razmišljaju drukčije i bliži su Viktoru Orbanu, Sebastianu Kurzu i Donaldu Trumpu”, izjavio je za Novi list.

Ovaj put, mjesec i pol kasnije, predsjednica je reagirala nešto drugačije. Dva dana nakon što su je napali u Bujici, dala je intervju za HRT. Između ostalog, govorila je kako ona nije vođa desnice i kako predsjednici ne smiju zastupati ideologije. Na pitanje koji svoj potez smatra pogrešnim, izjavila je kako joj je žao da je i sama, koliko god si je obećavala da neće ulaziti u ideološke rasprave, ipak znala popustiti pod pritiskom.

Desni mediji tvitaju o velikoj izdaji

Predsjednica i gospodin Bujanec posljednje četiri godine međusobno su si redovito pomagali. On je nju bezrezervno podržavao, ona je radila na njegovom ugledu; unatoč svemu što za sobom vuče, bio je uredno pozvan na njezinu inauguraciju i tako dalje.

No predsjedničin novi, radikalni ideološki zaokret najavio je i smijenjeni savjetnik Mate Radeljić, u onom dramatičnom pismu u kojem je ustvrdio da mu je SOA prijetila kako bi se mogli autom zaletjeti u njega bude li pokušavao naštetiti rejtingu gospođe Grabar Kitarović: “Neosporno je pravo Predsjednice Republike mijenjati savjetnike, isto kao što je njezino pravo mijenjati politički smjer”. Nekoliko sati nakon pisma gospodina Radeljića i predsjedničinog gostovanja na HRT-u, poznati desničarski portal objavio je ovaj tvit:

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu