Kako je Putinov ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev pao zbog koverte s 2 milijuna dolara mita

Novac je primio od ruskog naftnog iganta Rosnefta

ZADNJA IZMJENA: stu. 15, 2016
Foto: Profimedia, Sputnik

Ponoćno uhićenje ruskog ministra gospodarstva Alekseja Uljukajeva, dok je u Moskvi primao kuvertu s 2 milijuna dolara mita, izazvalo je golemu senzaciju ne samo u Rusiji nego i u svijetu. Ali, i pravu paniku među ruskim političarima i biznismenima. Ne samo zbog što je Aleksej Uljukajev (60) najviše pozicionirani državni dužnosnik koji je u posljednjih 25 godina uhićen u Rusiji nego i zbog toga jer je primio novac od ruskog naftnog giganta Rosnefta na čijem je čelu jedan od najmoćnijih ljudi Rusije Igor Sečin.

Od kada je Rusija zapala u ekonomsku krizu prije nekoliko godina, u Rusiji su uhićena tri guvernera provincija te optužena za korupciju, a ovo je prvi puta da se istraga dotakla i same kremaljske administracije. Iako je Svetlana Petrenko, glasnogovornica Istražnog komiteta, izjavila kako je Uljukajev iznuđivao mito čak i prijetnjama od najviših menadžera Rosnefta, ostaje nejasno jesu li funkcioneri Rosnefta prijavili Uljukajeva ili su istražitelji sami otkrili da je posrijedi korupcija.

Kuverta s 2 milijuna dolara

Da je ova druga varijanta realnija govori i to što je policija pratila i prisluškivala Uljukajeva više mjeseci te da je predsjednik Vladimir Putin od početka znao za istragu. Uljukajev je dobio 2 milijuna dolara jer je dao zeleno svijetlo Rosneftu, u kojemu je država vlasnik 69 posto dionica, da za 5 milijardi dolara kupi 50 posto male naftne kompanije Bashneft, koja je također u većinskom državnom vlasništvu.

Vlada je oduzela Bashneft ruskom oligarhu osuđenom za kriminal, pranje novca i poreznu prijevaru. Inače, ugovor između Rosnefta i Bashnefta nije bio predmet istrage. Zbog svega toga strani analitičari ne isključuju mogućnost da je riječ o sukobu suprotstavljenih interesnih kupina koje se bore za preuzimanje utjecaja i kontrole nad posrnulim ruskim gospodarstvom. Ili je čak u pitanju indirektni napad na Igora Sečina izvršnog direktora Rosnefta, bliskog prijatelja Putina.

Uljukajev se zalagao za prodaju državne imovine

Rosneft je zbog niskih cijena nafte u prva tri mjeseca ove godine zabilježio poražavajuće rezultate, pad dobiti od čak 80 posto. Dok je početkom prošle godine ostvario neto profit od milijardu dolara, ove je godine u siječnju, veljači i ožujku, njegova neto zarada pala na svega 200 milijuna dolara. Budući je ruska vlada najavila da će prodati 19,5 posto svojih udjela u Rosneftu, nije isključeno da je Sečin, kupnjom Bashnefta, za što se zdušno zalagao, htio popraviti poslovne bilance.

Pa čak pristati korumpirati ministra gospodarstva Uljukajevu s dva milijuna dolara. Predsjednik Vlade Dimirij Medvedev zatražio je vrlo pažljivu istragu koja mora biti, kako je rečeno, zasnovana na nepobitnim materijalnim dokazima. Uljukajev koji je ujedno bio i ministar razvoja, zalagao za žurnu prodaju državne imovine, smatrajući da bi se tako ublažile posljedice višegodišnje ekonomske krize i sankcija međunarodne zajednice.

Izgleda da se radi o ucjeni

Uljukajev se na početku protivio opciji Rosneftove kupnje Bashnefta, jedne od najunosnijih državnih tvrtki, čime je, očito, ucjenjivao Sečina. Toj prodaji protivio se i predsjednik Vlade Dimitrij Medvedev koji se, kao i liberalna struja, smatrajući da je jedino poslovno logično i opravdano da se Bashneft proda privatnim investitorima. Moskovski mediji sada tvrde da se čak i predsjednik Vladimir Putin iznenadio kada je saznao da je vlada dala odobrenje Rosneftu da kupi Bashneft.

Očito da u takvim okolnostima kupoprodaja nije mogla proći bez osobne intervencije Igora Sečina. Inače, Aleksej Uljukajev je ministar gopodarstva od 2013. i nije dio Putinova užeg kruga, koji se zalaže za državnu kontrolu gospodrstva. Ali, ne pripada ni liberalnoj struji. Blizak je Andreju Kostinu, vlasniku druge po veličini VTB banke, u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora.

Mladen Pleše
Novinar
403 članka Više o autoru