Politika & Kriminal

Kako je Kim Jong-unova mlađa sestra postala druga najmoćnija osoba u Sjevernoj Koreji

Mlađa Kimova sestra po novomu je zadužena za odnose s Južnom Korejom

Kim Yo Jong, sister of North Korea's leader Kim Jong Un, attends wreath laying ceremony at Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi, March 2, 2019. (Photo by JORGE SILVA / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Nakon što je Kim Yo-jong, mlađa sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, u posljednja dva mjeseca izrasla u de facto drugu najmoćniju osobu u državi, odnosi s Južnom Korejom naglo su se zaoštrili. Rodong Sinmun, službeno glasilo vladajuće Radničke partije, izvijestio je da su studenti u subotu održali masovni skup u Pjongjangu na kojem je pročitan važan govor Kim Yo-jong. Ona je, naime, najavila rušenje zajedničkog industrijskog parka u Kaesongu, zatvaranje turističke regije Mount Kumgang te raskidanje sporazuma o smanjenju vojne napetosti između dvije države potpisanog 2018. godine.

Također je upozorila Južnu Koreju da će prekinuti sve ostale veze ako se trenutno ne zaustavi kampanja slanja propagandnih balona na teritorij Sjeverne Koreje. Državna sjevernokorejska novinska agencija KCNA objasnila je kako je mlađa Kimova sestra po novomu zadužena za odnose s Južnom Korejom, što najbolje pokazuje koliko je ojačana njena pozicija. Do sada je službeno bila prva zamjenica šefa Središnjeg odbora vladajuće stranke, a sada kreira politiku spram Južne Koreje, što je prioritet te od životne važnosti za režim u Pjongjangu.

Podijelili su uloge na dobrog i lošeg policajca

U utorak ujutro Sjeverna Koreja nije odgovorila na rutinski telefonski poziv iz Južne Koreje što je bio prvi znak da su se počele realizirati prijetnje koje je najavila Kim Yo-jong. Dvije države do sada su, naime, svakodnevno razmjenjivale po dva telefonska poziva u 9:00 i 17:00 sati.

Po ocjenama analitičara Kim Yo-jong preuzela je na sebe ulogu lošeg policajca, dok je Kim Jong-un postao dobar policajac. Kad je nedavno Yo-jong osudila ponašanje Južne Koreje koja je izrazila žaljenja zbog lansiranja raketa na sjeveru, njezin brat poslao je predsjedniku Južne Koreje Moonu Jae-inu osobno pismo u kojem je izrazio zabrinutost za njegovo zdravlje te mu je poželio sreću u borbi protiv epidemije COVID-19.

Kap su prelili propagandni baloni Južne Koreje

Neposredni povod za zaoštravanje odnosa bilo je slanje na stotine golemih balona iz Južne Koreje na sjever s propagandnim porukama. To je odavno izvor napetosti između dviju Koreja, jer se u lecima poziva na rušenje sjevernokorejskog autoritarnog režima i osuđuje kršenje ljudskih prava.

Kampanju slanja balona organiziraju nevladine organizacije Južne Koreje, a u njima se, uz propagandni materijal, šalju i razni proizvodi kojih nedostaje u Sjevernoj Koreji. Iako se veći dio južnokorejske javnosti protivi slanju tih balona jer drži da se time bespotrebno provocira sjeverni susjed, vlast oklijeva sa zabranom jer ne želi kršiti slobodu izražavanja. S obzirom na to da nije spriječila ovogodišnju provokaciju, Pjongjang je zaprepastio južnokorejsku vladu jer je odgovorio na način kako nitko nije očekivao.

Gnjevna reakcija je posljedica ekonomske krize?

Iznimno gnjevna i krajnje nervozna reakcija Pjongjanga, zaključuje se u Seulu, posljedica je ekonomske krize koju su produbile sankcije UN-a te epidemija COVID 19. Premda je Sjeverna Koreja tvrdila da u zemlji nema epidemije, u to nitko nije povjerovao jer su u cijeloj zemlji bile proglašene najstrože mjere izolacije i karantene. A to je neminovno dovelo do blokade svih gospodarskih aktivnosti te do dramatičnog pada ionako bijednog standarda u zemlji.

Zbog toga je po svemu sudeći Pjongjang odlučio do kraja zaoštriti, a možda čak i prekinuti sve kontakte sa Seulom. Na taj način Kim Jong-un nastoji mobilizirati javnost te skrenuti njen fokus s dramatične ekonomske situacije na borbu protiv vanjskog neprijatelja. Inače, Pjongjang je optužio Seul da zajedno s propagandnim lecima šalje u Sjevernu Koreju i predmete s koronavirusom. Tako je ujedno upozorio stanovnike da ne dodiruju, kako se navodi, smrtonosne pošiljke s juga.

Međukorejski odnosi se urušavaju od susreta Kima i Trumpa

Sa sastanaka vodstva vladajuće partije koji su vodili Kim Yo-jong i Kim Yong-chol, potpredsjednik Centralnog odbora Radničke partije Koreje, poslano je priopćenje u kojem se upozorava kako se nikada neće dopustiti gaženje dostojanstva velikog vođe te da će ga narod Sjeverne Koreje braniti po cijenu svog života. Zaključuje se kako će od sada Pjongjang tretirati Južnu Koreju kao neprijatelja koji mora platiti za svoje zločine, što je retorika kakva se godinama nije čula.

Međukorejski odnosi počeli su se urušavati nakon što je drugi sastanak između Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Vijetnamu, u veljači prošle godine, završen bez dogovora o uklanjanju programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje ili ublažavanju sankcija UN-a. Nema sumnje da će zatvaranje turističkih objekata u regiji Mount Kumgang te industrijskog kompleksa u Kaesongu, koji su glavni izvori deviza za režim u Pjongjangu, biti dodatni udarac na političku i ekonomsku stabilnost zemlje.

Zatvaranje redgije Mount Kumgang je iznimno riskantan potez

Regija Mount Kumgang, uz Dijamantnu planinu, posebno je administrativno područje Sjeverne Koreje, a izgrađeno je najvećim dijelom sredstvima Južne Koreje. Industrijski kompleks Kaesong utemeljen je pak 2004., kao rijedak simbol međukorejske ekonomske suradnje.

U 123 južnokorejske tvornice na teritoriju Sjeverne Koreje zaposleno je više od 55.000 sjevernokorejskih radnika koji dvije trećine svoje zarade moraju predati državi. Industrijski park Kaesong i regija Mount Kumgang važan su izvor čvrste valute za sjevernokorejski režim, pa je njihovo zatvaranje iznimno riskantan potez. No očito je da su Kim Jong-un i njegova sestra odlučili maksimalno povećati napetosti na Korejskom poluotoku, kako bi fokus domaće javnosti preusmjerili s problema kod kuće na potencijalnu opasnost od vojnog sukoba s južnim susjedom.

Nastavite čitati