Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako je Telegram razotkrio prevaru sa softverom zbog koje je danas uhićena Žalac

Europski ured za prevare zatražio je od Telegramovog Andreja Dimitrijevića da mu dostavi svu dokumentaciju koju smo prikupili

Sredinom srpnja 2019. godine Telegramov novinar Andrej Dimitrijević otkrio je kako je tadašnja ministrica EU fondova, Gabrijela Žalac, posao izrade softvera od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, koja je pritom dugo bila u blokadi.

Dan kasnije objavili smo još važniji tekst: Telegramov reporterski tim otkriva da je softver, koji je ministarstvo platilo 13 milijuna kuna, zapravo koštao 2,9 milijuna. Tu činjenicu nepobitno smo dokazali analizirajući poslovne knjige Ampelosa, tvrtke s kojom je Žalac ušla u taj čudan posao.

Direktor s računa odmah podigao 9,2 milijuna

Pritom, iznos od 13 milijuna kuna, koji je Ministarstvo uplatilo na račun tvrtke Ampelos, tamo se nije dugo zadržao. Već idući dan s njega je povučeno 10,8 milijuna kuna: 8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit, te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmicu jedinom zaposleniku. Nakon plaćanja poreza, dakle, u ruke vlasnika i direktora Ampelosa, Marka Jukića, otišlo je 9,2 milijuna kuna.

Telegram je te 2019. kontaktirao i OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, s obzirom na to da je 85 posto novca za spomenuti softver plaćeno iz fondova Europske unije. Iz OLAF-a su nas potom zamolili za više informacija, odnosno jesmo li ikada dobili odgovor od Ministarstva, te da im dostavimo dokumentaciju koja potkrepljuje naše navode, što smo i učinili.

Gabrijela Žalac danas je uhićena nakon ekstenzivne istrage provedene po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Sve detalje o kupovini softvera možete pronaći u Telegramovim tekstovima iz 2019.; na ovoj te ovoj poveznici.


Za podršku istraživačkom novinarstvu i otkrivanju ovakvih afera, pretplatite se na Telegram ovdje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više